PDA

Bekijk de volledige versie : Waarden & normen aan de unief...


Barst
23rd March 2005, 00:39
Gedragscode voor Universiteit Tilburg


De Universiteit van Tilburg heeft een gedragscode samengesteld voor studenten en medewerkers, omdat er steeds meer klachten kwamen dat de normen en waarden er vervagen.


Begin dit jaar hielden studenten sociale wetenschappen al een campagne 'stilte in de collegezaal'. Zij hadden last van telaatkomers die tijdens hoorcolleges zaten te eten en te drinken, telefoneerden en voortijdig de les verlieten.

Het college van bestuur heeft nu in een gedragscode vastgelegd dat studenten en medewerkers respect moeten tonen voor anderen. ,,Met dit referentiekader in handen is het makkelijker om wat van het gedrag van anderen te zeggen'', meent het bestuur.

Andere belangrijke punten in de zogenoemde code of conduct zijn integriteit, betrokkenheid en deskundigheid. ,,Dat zijn centrale waarden waar wij als universiteit voor staan'', aldus de woordvoerder. Deze punten kwamen naar voren uit een eerder gehouden enquête.

Gisteren was er de mogelijkheid om over het concept van de gedragscode te praten met collegevoorzitter Hein van Oorschot. De animo was klein; volgens de woordvoerder doordat veel regels al bekend zijn. Er zat begin deze maand een bijlage bij de universiteitskrant, die in zijn geheel over de code ging.

Vandaag wordt de code besproken in de Universiteitsraad, en dan gaat het bestuur de wensen omzetten in concrete regels. Tilburg is niet de eerste universiteit die 'kernwaarden' hanteert. De Universiteit Utrecht ging haar met 'ambitie, inspiratie en betrokkenheid' voor. De Erasmus Universiteit heeft professionaliteit, teamwork en fair play in haar integriteitscode opgenomen.

Overigens weten leden van de Tilburgse studentenvereniging Plato van niets. Ook het Tilburgse studentencorps heeft niet van een gedragscode gehoord.


Trouw, 23-03-2005