PDA

Bekijk de volledige versie : Dewael verbaasd over misdaadcijfers


Barst
5th February 2007, 22:06
Dewael verbaasd over misdaadcijfers


Volgens een Gallup-meting is in België de misdaad de voorbije tien jaar toegenomen. Minister Patrick Dewael stelt zich vragen bij het onderzoek en verwijst naar de statistieken, die net wijzen op een afname van de criminaliteit.


De opiniepeiling van een consortium onder leiding van Gallup Europe werd gehouden in het Europa van de vijftien plus Hongarije, Polen en Estland. In België werden ruim 2.000 mensen in de loop van 2005 ondervraagd.

Volgens de peiling zouden in ons land vooral aanvallen met fysiek geweld, roofovervallen, fietsendiefstallen en diefstallen uit wagens toegenomen zijn. In dezelfde periode daalde het aantal inbraken, (seksuele) aanrandingen, kruimeldiefstallen en motor- en autodiefstallen.

België is ook het land waar de meeste door haat geïnspireerde misdaden werden gepleegd, aldus de enquête. Nog volgens het onderzoek zijn België en Nederland de enige twee landen waar het aantal aanvallen, al dan niet gepaard met fysiek geweld, een stijgende lijn vertoont.


'Geen stijging, maar daling'

Een woordvoerder van het kabinet-Dewael reageert verbaasd op de cijfers. Volgens hem is er geen sprake van een stijging, maar net van een daling van de misdaadcijfers. Gallup baseert zich op enquêtes om tot een stijging te concluderen, terwijl uit de cijfers en statistieken blijkt dat we net van een daling kunnen spreken, aldus de woordvoerder.

Wat het onveiligheidsgevoel betreft, verwijst hij ook naar de resultaten van de Veiligheidsmonitor, een peiling die om de twee jaar wordt gehouden bij 43.000 Belgen.

Uit de Veiligheidsmonitor van 2006 bleek dat het onveiligheidsgevoel in ons land niet is toegenomen. Uit de Monitor van 2004 was bovendien een daling gemeten tegenover 2002, aldus de woordvoerder.


Blog DS, 05-02-2007

Barst
5th February 2007, 22:22
België op tien na leukste land om in te wonen


België staat elfde in een internationale lijst van landen waar het prettig toeven is. Ons land is in één jaar negen plaatsen gestegen op de rangschikking. Frankrijk, Australië en Nederland vormen de top drie van het internettijdschrift International Living. Het richt zich op mensen die in het buitenland werken.


Het tijdschrift vergelijkt de kosten van levensonderhoud, het belastingniveau, het klimaat en de kansen in groeiende markten van 193 landen in de wereld. Ook de veiligheid, infrastructuur en het milieu worden meegewogen.

Nederland scoort hoog in alle categorieën waarin het tijdschrift meet, behalve als het gaat om de kosten van het levensonderhoud en het klimaat. De kwaliteit van de gezondheidszorg, de infrastructuur, het gebrek aan armoede, de sterke economie en de persoonlijk vrijheid verklaren de hoge notering, aldus International Living.

De top vijf wordt aangevuld met Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Het tijdschrift gebruikt voor de vergelijking gegevens van overheden, de Wereldgezondheidsorganisatie en het gerenomeerde tijdschrift The Economist.


Blog DS, 05-02-2007

Barst
7th February 2007, 14:22
Onveiligheidsgevoelens gestabiliseerd


De Belgen voelden zich in 2006 niet veiliger maar ook niet onveiliger dan in 2004. Dat blijkt uit de nieuwe Veiligheidsmonitor van 2006, een grootschalige enquête bij de bevolking van de Federale Politie. Tussen 1997 en 2002 waren de onveiligheidsgevoelens van de Belgische bevolking nog gestegen, tussen 2002 en 2004 daalden ze.


Algemeen kan men stellen dat Vlamingen zich veiliger voelen dan Walen en Brusselaars, en dat 65-plussers, vrouwen en laaggeschoolden zich merkelijk onveiliger voelen dan andere bevolkingsgroepen.
De belangrijkste buurtproblemen blijven onaangepaste snelheid in het verkeer, agressief verkeersgedrag en woninginbraak; enkel inzake agressief verkeersgedrag zijn er significante verschillen tussen de twee geslachten. Vrouwen en mannen hebben er ongeveer evenveel last van, maar vrouwen zijn eerder geneigd om het probleem heel groot te vinden. Angst voor woninginbraak wordt door hoger opgeleiden vaker genoemd als een probleem.
Er is een verband tussen vroeger slachtofferschap en onveiligheidsgevoelens. Mensen die tijdens de voorbije 5 jaar het slachtoffer werden van een misdrijf voelen zich dubbel zo vaak onveilig dan niet-slachtoffers (15,9 tegen 7%).

Veiligheidsmonitor 2006:
http://www.statbel.fgov.be/studies/thesis_nl.asp?n=663