PDA

Bekijk de volledige versie : Beware: Armed Pupils!


Barst
22nd March 2005, 14:35
Geweren & leerlingen in de VS: de feiten

* Vuurwapens zijn de tweede doodsoorzaak in de leeftijdscategorie van 10 tot 24 in de VS. Alleen door verkeersongevallen sterven er meer tieners.

* Kinderen in de VS hebben 12 keer meer kans om te sterven door een vuurwapen dan kinderen in andere geïndustrialiseerde landen.

* 1 op 12 leerlingen bezit een vuurwapen of geeft toe dat minstens één keer per maand bij zich te hebben "om zichzelf te verdedigen".

* 29 % van alle overlijdens door vuurwapens in de VS, bevindt zich in de leeftijdscategorie 15-24 jaar.

* 23 % van alle moorden met vuurwapens wordt gepleegd door 18 tot 20-jarigen in de VS.

* Sinds 1985 is voor tieners tussen 15 en 19 jaar het risico om verwond te geraken door een vurwapen meer dan verdubbeld.

* Elke dag plegen meer dan drie Amerikaanse jongeren tussen 10 en 19 jaar zelfmoord met een vuurwapen.

* Meer dan 180 kinderen jonger dan 14 sterven elk jaar in de VS door een ongeluk met een vuurwapen - het gaat hier dus niet om slachtoffers van schietpartijen. 70 % van die slachtoffers is tussen 10 en 14 jaar.

* Elk jaar belanden meer dan 1.500 Amerikaanse kinderen jonger dan 14 in het ziekenhuis met verwondingen door ongelukken met vuurwapens (unintentional firearm-related injuries).

* Elke dag sterven er 15 Amerikaanse jongeren (jonger dan 19) door toedoen van een vuurwapen.

* Naar schatting 100.000 leerlingen in de VS nemen elke dag een vuurwapen mee naar school.

* Amerikanen die een vuurwapen in huis hebben, riskeren 43 keer meer daarmee een familielid of vriend te verwonden dan een inbreker.

* Naar schatting 3.300.000 Amerikaanse kinderen jonger dan 12 wonen in een huis waar zich een vuurwapen bevindt dat geladen is en niet achter slot en grendel zit.

Weblog HLN, 22/03/05 13u01

[SIZE=3][FONT=Trebuchet MS]En om de zaak te staven: volgend bericht, ook van vandaag:[/FONT][/SIZE]

Dodelijke schietpartij op school in Minnesota


RED LAKE - Bij een schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse staat Minnesota zijn vandaag zeker tien doden gevallen. Ten minste veertien mensen raakten gewond. Een jongeman schoot eerst zijn grootouders dood, opende vervolgens het vuur op zijn middelbare school en pleegde uiteindelijk zelfmoord.


Het incident vond plaats, in een klein dorpje binnen een indianenreservaat in Minnesota. De schutter, wiens identiteit en leeftijd niet gekend zijn, vermoordde zijn grootmoeder en grootvader in hun woning in Red Lake. Dat is een plattelandsstadje aan de grens met Canada. Hij zou de wapens van zijn grootvader, een oud-politieagent, gestolen hebben. Dat zegt de plaatselijke brandweer.

Vervolgens trok hij naar zijn middelbare school waar hij de bewaker, een leraar en minstens drie andere leerlingen vermoordde. Daarna pleegde de dader zelfmoord, aldus de federale politie FBI. ,,De school is uit voorzorg geëvacueerd, ook al denken we dat de dader dood is", verduidelijkte Paul McCabe van het FBI.

Op de middelbare school van Red Lake zitten meer dan 300 leerlingen. Het reservaat telt ongeveer 5.000 inwoners, waaronder heel wat indianen van de Ojibway stam.

Columbine

Dit drama is de bloedigste schietpartij op een Amerikaanse school sinds 1999, toen op de Columbine high school dertien doden vielen. Die zaak traumatiseerde de VS en opende het debat over vuurwapens. Twee adolescenten van 17 en 18 jaar, Dylan Klebold en Eric Harris schoten toen meer dan 200 kogels in de schoolbibliotheek.

Onlangs nog, op 12 maart, opende een gewapende man het vuur tijdens een religieuze dienst in een kerk. Daarbij werden zeven mensen gedood alvorens de dader zelfmoord pleegde.


22/03/2005 - belga, ap, vrt - sdg