PDA

Bekijk de volledige versie : Spyware ontmaskerd


Barst
22nd March 2005, 05:34
Pestsites vol reclame en spyware - Tikfout kan u heel wat computermiserie bezorgen


BRUSSEL - Op het internet kan een eenvoudige tikfout worden afgestraft met een aanval van reclame, pop-ups en spyware. Maar ook bij het gebruik van sommige afkortingen of een ,,.com'' in plaats van een ,,.be'', hebt u veel kans om op een ,,foute'' website terecht te komen. Volgens William Schenk van het computerbedrijf Oprit.net beschikt het advertentiebedrijf Infosonar over een hele reeks van zulke ,,pestsites''.


WILT u de website van De Standaard bezoeken en tikt u standaart.be of destandaart.be, dan komt u niet uit op de website van de krant, maar op een website die vol reclame staat en onmiddellijk tracht om pestware te installeren op uw computer. Onderaan de website staat dan een berichtje van Infosonar dat vraagt hen te contacteren indien u belangstelling hebt om op die site advertentie te plaatsen.

Door gebruik te maken van foute websites kan Infosonar vaker dezelfde advertentie tonen, en dat brengt elke keer geld op. Op zich brengt die praktijk geen grote schade toe, maar voor het imago van het bedrijf dat de internetbezoeker wil bereiken, is het niet zo positief. Ook blijkt uit tests dat er geprobeerd wordt om spyware te installeren en zo persoonlijke gegevens te achterhalen.

Schenk ontdekte die praktijk en gelijkaardige pestsites toen hij half januari bezig was met een document samen te stellen over het juiste gebruik van webadressen. De foute internetadressen vertonen immers vaak erg veel gelijkenis met de juiste internetadressen. De internetvandalen rekenen er blijkbaar op dat de pc-gebruiker af en toe foutjes maakt bij het typen van een internetadres.

Schenk houdt een lijst bij van de foute Belgische webadressen en die is al tamelijk groot: tot 237 websites gisteren. Hij vermoedt dan ook dat er iemand in ons land actief moet zijn, of toch op zijn minst een goede kennis heeft van onze internetcultuur. Via de Belgische Vereniging voor Internet Domein Naam Registratie (DNS) ontdekte hij dat er vijf organisaties de domeinnamen hadden geregistreerd, alle met origine in verre landen: Costa Rica, Hongkong, Panama, Singapore of Thailand. De registratie vond telkens plaats via de geregistreerde agent Key-Systems uit Duitsland. In de lijst die Schenk samenstelde, bevinden zich ook enkele sites die vooral door kinderen worden bezocht, zoals kernet.be, kitcity.be. De kans dat kinderen een tikfout maken, is ook groter.

Schenk nam de proef op de som en surfte met een onbeschermde test-pc naar een willekeurige pestsite. Met Internet Explorer bezocht hij de site meteowing.be. Gedurende het bezoek, dat geen minuut duurde, sprongen er diverse pop-up vensters open, werd er gevraagd om de startpagina te wijzigen en om macromedia flash player te installeren. En ook al ging hij op geen enkel aanbod in, toch zaten er nadien drie stuks spyware op zijn systeem.

Goed nieuws is dat de servers waarop deze pestsites draaien, (nog) niet erg betrouwbaar blijken te zijn. Bij het opstellen van de lijst merkte Schenk dat ze regelmatig onbereikbaar zijn. De volledige lijst is beschikbaar op www.oprit.net. Voor alle duidelijkheid: het juiste adres van de website van de krant is www.standaard.be.

www.oprit.net


22/03/2005 Nancy Nackaerts

©Copyright De Standaard