PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuwe wet moet Terry Schiavo in leven houden


katleen
21st March 2005, 11:08
Nieuwe wet moet Terry Schiavo in leven houden

ma 21/03/05 - De Amerikaanse president George W. Bush heeft een wet ondertekend die comapatiënte Terri Schiavo in leven moet houden. De vrouw liep vijftien jaar geleden ernstige hersenschade op en kan sindsdien alleen nog door een sonde worden gevoed.

Volgens haar echtgenoot zou zijn vrouw niet langer kunstmatig in leven willen worden gehouden. Haar ouders betwisten dat.
Vrijdag al is de sondevoeding afgekoppeld, nadat een rechtbank in Florida daarvoor de toestemming had gegeven.

Het Amerikaanse Congres is zondag bijeengekomen om een wet goed te keuren waardoor die beslissing kan worden herzien. Het is hoogst uitzonderlijk dat de Senaat en het Huis van Afgevaardigden op zondag bijeenkomen.
De betreffende wet geeft een federale rechter de bevoegdheid om in dergelijke gevallen tussenbeide te komen.

President Bush heeft zijn vakantie onderbroken om de wet te ondertekenen.
De kwestie heeft in de Verenigde Staten een hevige discussie doen losbarsten over het recht op leven en het recht op waardig sterven.


Bron: vrtnieuws.net

Barst
22nd March 2005, 01:21
Touwtrekken met sonde bevreemdt veel Amerikanen


Een federale rechter boog zich gisteravond over het lot van comapatiënte Terri Schiavo. Haar ouders hopen dat hij bevel zal geven haar weer kunstmatig te voeden.


Het zou dan om een tijdelijke maatregel gaan, die de rechter de tijd geeft zich over de zaak zelf te buigen.

De hernieuwde gang naar de rechter werd mogelijk nadat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden maandag kort na middernacht een speciaal voor haar geschreven wet aannam. President Bush tekende hem voor de deur van zijn slaapkamer.

Terri Schiavo ligt sinds 1990 in coma, na een hartstilstand die waarschijnlijk werd veroorzaakt door een eetstoornis. Volgens de artsen die haar behandelen is er geen enkele hoop dat ze weer bij kennis komt. Maar andere medici, geraadpleegd door haar ouders, zijn optimistischer en de ouders zelf zeggen dat ze hen begrijpt. ,,Zo helpe mij God Almachtig, ik kreeg een dikke glimlach van haar'', vertelde haar vader over het moment dat hij haar vertelde over de nieuwste rechtszaak.

Tot in hoogste instantie binnen de staat Florida hebben rechters bevestigd dat de echtgenoot van Schiavo haar voogd is, en dat zijn besluit om na jaren het voeden te stoppen, redelijk is. De speciale wet die het Congres in Washington aannam, maakt het de ouders mogelijk om de gang naar de federale rechter te maken, die zich tot nu toe niet bevoegd had verklaard.

Voorstanders van de wet, die met name bij de Republikeinen te vinden waren, probeerden de indruk weg te nemen dat het parlement allerlei gevallen van euthanasie gaat proberen te voorkomen.

Ook president Bush benadrukte na het ondertekenen van de wet dat het er de de politici in Washington er vooral om ging dat er in deze zaak twijfel is gerezen of de vrouw wel echt in een onomkeerbare coma ligt.

Maar veel Amerikanen denken dat het de landelijke politici vooral erom te doen is, te laten zien uit welk ideologisch hout ze gesneden zijn. En dat valt niet goed. Volgens een enquête van televisiemaatschappij ABC vindt zeventig procent van de Amerikanen dat het Congres zich er niet mee had moeten bemoeien. Over de zaak zelf zegt een iets kleinere meerderheid, 63 procent, dat het terecht is dat de voedingssonde is verwijderd.

Opvallend is dat zelfs onder de achterban van de Republikeinse partij, conservatieven en behoudende christenen, de bijval niet overweldigend is. Bij de eerste groep is een kleine meerderheid het niet eens met de gang van zaken. Onder behoudende christenen houden voor- en tegenstanders elkaar in evenwicht.


Trouw, 22-03-2005

Kenny
29th March 2005, 16:25
[QUOTE=Barst]Volgens een enquête van televisiemaatschappij ABC vindt zeventig procent van de Amerikanen dat het Congres zich er niet mee had moeten bemoeien.[/QUOTE]

Terecht ook.

grietje85
16th April 2005, 09:51
Ht klinkt misschien een beetje grof maar laat ons onszelf in de plaats van haar man stellen. Hij draait immers op voor de hoge verzorgingskosten. En de pijn die hij heeft van zijn vrouw daar zo te zien liggen , zonder enige kans op herstel moet niet gemakkelijk zijn. Ik vind het een goede beslissing dat de regering zich er niet mee mag bemoeien. Stel je voor dat man hier in België er ook gaat over beslissen wie mag leven en wie niet. Waar gaan we dan nog naartoe?
Nu kan haar man eindelijk een zwaar hoofdstuk uit zijn leven afsluiten. Het moet voor haar ouders ook moeilijk geweest zijn om hun dochter op te geven. Maar wanneer je niet zeker weet of ze zo wel had willen verder leven is de keuze om haar te laten sterven toch de beste geweest.