PDA

Bekijk de volledige versie : Waalse leerlingen krijgen extra jaar als ze basis niet beheersen


Barst
2nd February 2007, 23:04
Waalse leerlingen krijgen extra jaar als ze basis niet beheersen


In de eerste graad van het secundair onderwijs van de Franse gemeenschap zullen leerlingen die een aantal basiscompetenties zoals lezen, schrijven en rekenen onvoldoende beheersen binnenkort een bijkomend jaar moeten volgen. De eerste graad zullen zij dan spreiden over drie jaar. De Franse gemeenschapsregering heeft daarover een ontwerpdecreet goedgekeurd.


Minister van Leerplichtonderwijs Marie Arena hoopt met het decreet dat de schoolloopbaan van leerlingen niet langer blijft hangen door een gebrek aan basiscompetenties. Bedoeling is dat zoveel mogelijk leerlingen die op 14 jaar toch hebben.

Het systeem is verschillend voor leerlingen met en zonder getuigschrift lager onderwijs. Leerlingen die een getuigschrift hebben maar toch nog moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen, kunnen een extra jaar volgen. Voor mensen zonder getuigschrift moeten één of twee aangepaste jaren volgen, waarbij ze dan alsnog hun getuigschrift lager onderwijs krijgen. (belga)


Blog DM, 02/02/2007 20u26

Believing Bart
2nd February 2007, 23:16
Hmm, dat is zeker een idee om eens over na te denken. Het klopt denk ik wel dat leerlingen vaak struikelen door een gebrekkige basis. Omdat er geen aandacht meer wordt besteed aan deze basisvorming in het secundair onderwijs - of in onvoldoende mate - kunnen ze hun tekorten niet opvullen en slepen ze dat met zich mee met allerlei faalervaringen tot gevolg.
Dit kan hiervoor een oplossing zijn en een juiste basis om alsnog het secundair onderwijs zonder al te veel negatieve ervaringen af te sluiten.

Aan de andere kant moet je zeker eens bestuderen hoe deze leerlingen denken als ze 18 zijn. Want gemiddeld genomen zullen zij dus tot hun 19 in het secundair onderwijs zitten. De vraag is of ze dat jaartje meer kunnen opbrengen voor hun diploma.