PDA

Bekijk de volledige versie : Mens draagt bij tot opwarming


wim leenaerts
2nd February 2007, 21:03
Mens draagt bij tot opwarming

Tegen het einde van de 21e eeuw dreigt er voor de aarde een opwarming van het klimaat "zonder voorgaande" met 1,1 tot mogelijk zelfs 6,4 graden Celcius. Zo waarschuwt het klimaatpanel (IPCC) van de Verenigde Naties in zijn vierde rapport, dat vrijdag in Parijs is voorgesteld.

Reeds de sedert jaren waargenomen opwarming van het klimaatsysteem is volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) zonder voorgaande. Elf van de afgelopen twaalf jaar behoren tot de twaalf warmste sedert het begin van de weerwaarnemingen in de helft van de 19e eeuw, aldus het rapport.

Volgens de deskundigen is het ook duidelijk dat de opwarming van de aarde grotendeels door de mens veroorzaakt is. Natuurlijke factoren spelen een volledig ondergeschikte rol.

Zeepeil tot 59 centimeter hoger

Het onder andere op circa 400 computersimulaties gebaseerde rapport stelt zes temperatuurscenario's voor. In het beste geval is tegen 2100 met een opwarming van 1,1 tot 2,9 graden Celsius te rekenen, in het slechtste geval met een temperatuurstijging van 2,4 tot 6,4 graden. De stijging van het zeewaterpeil bedraagt tegen 2100 in het beste scenario 18 tot 38 centimeter, in het slechtste 26 tot 59 centimeter.

De volgende twee decennia zal de temperatuur volgens het IPCC om de tien jaar met 0,2 graden stijgen. Zelfs als de concentratie van broeikasgassen in het jaar 2000 op het toenmalige peil was bevroren, zou er toch nog een temperatuurtoename van 0,1 graden Celsius per decennium te verwachten zijn.

De wetenschappelijke kennis over de invloed van de mens op het klimaat is momenteel beter dan ooit voorheen, verklaarden de circa 2500 IPCC-experts. Dat het de menselijke activiteit sedert 1750 is, die de opwarming veroorzaakt, stellen zij nu "met zeer grote waarschijnlijkheid".

Tussen 1850 - het begin van het optekenen van weerwaarnemingen - en het jaar 2005 is de temperatuur met 0,76 graden gestegen.
In het vierde IPCC-verslag sedert 1990 staat voorts dat de stijging van het peil van de zee versnelt. Van 1961 tot 2003 is er gemiddeld 1,8 millimeter per jaar bijgekomen. Tussen 1993 en 2003 steeg het zeewaterniveau gemiddeld zelfs met 3,1 millimeter per jaar.

Op lange termijn zijn talrijke veranderingen te verwachten als droogte, zware neerslag, hittegolven en krachtige tropische cyclonen. (belga/dm)

Bron: www.demorgen.be, 2/2/07

wim leenaerts
2nd February 2007, 21:10
Bush aanvaardt conclusies klimaatrapport VN

De regering van de Amerikaanse president George W. Bush heeft de conclusies van het rapport van het VN-Klimaatpanel zonder voorbehoud aangenomen. Dat rapport stelt dat er geen twijfel is dat de Aarde opwarmt en wijst met de beschuldigende vinger naar de mens.

Belangrijke conclusies
"President Bush zegt al sinds juni 2001 dat de Aarde opwarmt en dat de mensen een belangrijke rol spelen in die opwarming", aldus woordvoerder van het Witte Huis Tony Fratto die wel stelt dat "de conclusies van het rapport belangrijk zijn". De conclusies zijn "een waardevolle bron van informatie voor beleidsmakers", vindt de Amerikaanse topfunctionaris Sharon Hays.

Kyoto
Andere landen hebben de regering-Bush lang bekritiseerd omdat ze de ernst van de opwarming van de Aarde in twijfel trok en weigerde zich in te schrijven in het Kyoto-protocol. Veel Amerikaanse staten en steden werkten op eigen houtje maatregelen uit om de CO2-uitstoot te verminderen.

Uitdaging
President Bush erkende vorige maand echter voor de eerste keer klimaatverandering als een "ernstige uitdaging" en deed voorstellen om minder olie te verbruiken. De woordvoerder van het Witte Huis zei vrijdag dat Bush zich reeds tot doel heeft gesteld de CO2-uitstoot tegen 2012 met 18 procent te beperken. "De VS zullen die doelstelling halen", verzekerde hij. (belga)

Bron: www.demorgen.be, 2/2/07

wim leenaerts
7th April 2007, 17:45
Alleen aanpassen helpt mens nog tegen klimaat

Niemand ontsnapt aan de gevolgen van de klimaatopwarming, maar zij die al in nood verkeren, worden het eerst en het hardst getroffen. "De maatregelen komen te laat. Het enige wat de mens nu nog kan doen is zich aanpassen aan de klimaatsverandering," zegt Jean-Pascal Van Yperseele.

De Noordpool, zwart Afrika, de kleine eilanden en de grote rivierdelta's in Azië zullen de schadelijkste gevolgen van de klimaatveranderingen ondervinden en zijn tegelijk het minst in staat om zich aan te passen. Miljarden mensen zullen getroffen worden. Tot dat besluit komt het IPCC, het Klimaatpanel van de Verenigde Naties, in het tweede deel van zijn vierde klimaatrapport dat in Brussel werd gepresenteerd. Het eerste deel voorspelde een opwarming van 1,1 tot 6,4 graden Celsius tegen 2100 en legde de verantwoordelijkheid daarvoor naar alle waarschijnlijkheid bij de mens.

"Te laat"

In een gesprek met de redactie stelt klimatoloog Jean-Pascal Van Yperseele dat zelfs de wereldwijd aangekondigde maatregelen te laat komen. "De CO2-reducties, die we absoluut moeten realiseren, zullen te weinig effect sorteren. En dat terwijl de gevolgen van de opwarming nu al voelbaar zijn. Dus zal de mens zich noodgedwongen moeten aanpassen aan die effecten zonder ze nog meer te versterken. Wat we vooral niet moeten doen, is massaal airconditioning installeren om de hittegolven te kunnen verdragen. Dan doe je wel iets aan de warmte, maar vererger je het klimaatprobleem."

"Drogere streken worden nog droger en nattere streken worden nog natter, twee zaken die we niet wensen. De komende tien tot veertig jaar zal het nodig zijn aanpassingen door te voeren, want het zal decennia duren vooraleer de maatregelen voor CO2-reductie vruchten afwerpen", bevestigt ondervoorzitter Martin Parry.

Nachtelijke onderhandelingen

Sinds begin deze week zaten wetenschappers en regeringsdelegaties uit de hele wereld in Brussel bijeen om uit het ruim 1.500 pagina's tellende wetenschappelijke rapport over de impact van de klimaatverandering een 23 pagina's tellende samenvatting te distilleren ten behoeve van beleidsmakers.

Er kwamen moeilijke, nachtelijke onderhandelingen aan te pas, die volgens critici uitmondden in een verwaterd compromis onder druk van vooral China, Saoedi-Arabië en de VS. Parry gaf toe dat er spanningen waren geweest en dat bepaalde passages verloren gingen. "Maar hoewel het een pijnlijk proces was, hebben we nu een solide document."

In België ziet de politieke wereld in de nieuwe alarmerende gegevens geen reden om extra maatregelen te nemen. "België zal zich gewoon aan de vooropgestelde reductiescenario's houden. Concreet betekent dit dat we de uitstoot met minstens 18 procent willen terugschroeven", luidt het bij milieuminister Bruno Tobback (sp.a). (dm)

Bron: www.demorgen.be, 07/04/07

Is dat nu niet schandalig dat beleidsmakers zich moeien met dit document om het minder erg te laten lijken?! :mad:
Dat je daar als mens - en ouder waarschijnlijk - nog maar aan denkt om zulke dingen minder erg te doen lijken dan ze eigenlijk zijn, snap ik echt niet. Dan moet je toch echt wel serieus door macht en geld gecorrumpeerd zijn.

Anderzijds vind ik het wel spijtig dat ze zo hard benadrukken dat alle maatregelen te laat zijn... Dan gaan de mensen volgens mij denken dat ze maar rustig kunnen blijven vervuilen, aangezien het toch al te laat is, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Zoals veel te kort gesteld wordt in dit artikel halen de maatregelen wel degelijk nog iets uit, alleen niet op korte termijn.