PDA

Bekijk de volledige versie : Reforming U.N...


Barst
21st March 2005, 02:03
Annan heeft plan klaar voor hervorming VN


© AP
BRUSSEL - Kofi Annan, de secretaris-generaal van de VN, heeft een rist voorstellen klaar om de VN representatiever, geloofwaardiger en efficiënter te maken. Hij hoopt de hervorming snel te kunnen doorvoeren, zodat de beschadigde VN weer de centrale organisatie inzake internationale veiligheid en ontwikkeling worden.


Annan stelt zijn plan vandaag voor, maar de Los Angeles Times kon het 63 pagina's tellende rapport - ,,In grotere vrijheid: op weg naar ontwikkeling, veiligheid en mensenrechten voor iedereen'' - al inkijken. Veel van de ideeën die Annan naar voren schuift, werden de voorbije maanden al geopperd door panels die op vraag van Annan de VN-werking en -structuur tegen het licht hielden en hervormingen voorstelden.

Op sommige vlakken matigde Annan zijn voorstellen, gezien de felle reacties van sommige landen op voorstellen van die panels. Een overzicht:

Annan pleit voor een uitbreiding van de VN-Veiligheidsraad voor eind dit jaar, om de raad representatiever te maken. Maar hij laat het aan de regeringen over om te bepalen hoe die er moet uitzien en maakt zelf geen keuze tussen de twee voorstellen die circuleren en voorzien in een uitbreiding van 15 naar 24 leden.

De mensenrechtencommissie van de VN moet plaats maken voor een kleinere ,,raad voor de mensenrechten'', waarvan de leden verkozen zouden worden door de Algemene Vergadering. De mensenrechtencommissie ligt al enkele jaren zwaar onder vuur, omdat er landen deel van uitmaken die flagrant mensenrechten schenden en vooral geïnteresseerd zijn in het beletten dat ze zelf veroordeeld worden ( DS 15 maart ). Maar Annan schuift geen criteria naar voor om te bepalen wanneer een land zou moeten worden uitgesloten van de commissie.

Tegen september 2006 komt er een conventie die een definitie voor terrorisme zou moeten uitwerken. Annans voorstel: terrorisme is een daad ,,die dood of zware verwondingen wil toebrengen aan burgers of niet-strijders'' om een gemeenschap, regering of internationale organisatie te intimideren. Dit initiatief is bedoeld om de VS tegemoet te komen, maar veel Arabische regeringen staan er afkerig tegenover.

De VN-Veiligheidsraad zou overeenstemming moeten zien te bereiken over de vraag ,,wanneer en hoe geweld kan worden gebruikt'', desnoods preventief. Dat moet een herhaling voorkomen van het debacle in de aanloop naar de Irak-oorlog, waarbij de VN in de wind gezet werden. Een resolutie zou de principes moeten bevatten die zouden dienen als ,,handleiding'' bij het nemen van een beslissing terzake.

Om vrede en ontwikkeling te bespoedigen, zou er een organisatie moeten komen die gespecialiseerd is in de heropbouw van samenlevingen na een oorlog. De ontwikkelde landen worden aangemoedigd om 0,7 % van hun bruto binnenlands product te besteden aan ontwikkelingshulp.

Het rapport kondigt een beleid van nultolerantie af voor blauwhelmen die zich schuldig maken aan seksuele exploitatie, zoals recentelijk gebeurde in Oost-Congo. Landen die blauwhelmen leveren, zouden er zich toe moeten verbinden dat ze overtreders zullen vervolgen.

Om wanbeheer en misbruiken zoals bij het olie-voor-voedselprogramma voor Irak uit te sluiten, moet er betere controle komen op VN-contracten en afgekondigde VN-sancties. Er moet een eenmalige personeelsherschikking komen om jongere en meer dynamische medewerkers te kunnen aantrekken.

,,Deze hervormingen liggen binnen ons bereik'', schrijft Kofi Annan. Maar voor de goedkeuring van zijn plan heeft Annan de steun nodig van de Algemene Vergadering en de wereldleiders. In een duidelijke poging om de VS zover te krijgen dat ze zich achter zijn voorstellen scharen, staat er: ,,In de wereld van vandaag kan geen enkele staat, hoe machtig ook, zichzelf beschermen.''


21/03/2005 (bar)

©Copyright De Standaard