PDA

Bekijk de volledige versie : U.S. vs. E.U. ethiek


Barst
20th March 2005, 02:57
,,Er zijn alleen verliezers''


BRUSSEL - ,,In Europa zou de zaak van Terri Schiavo nooit zo lang aanslepen'', zegt Herman Nys, hoogleraar medisch recht aan de KU Leuven. De 41-jarige vrouw uit Florida leeft al vijftien jaar als een plant. Gisteravond werd haar voedingssonde verwijderd.


DE zaak-Schiavo heeft met euthanasie niets te maken, zegt professor Herman Nys. ,,Terri Schiavo liet geen wilsbeschikking met een vraag om actieve levensbeëindiging achter.'' Overigens is euthanasie in Florida, net als in de meeste Amerikaanse staten, tegen de wet.

Vijftien jaar geleden liep Terri Schiavo na een hartaanval een zware hersenbeschadiging op. Ze kan nog zelfstandig ademen, maar werd in leven gehouden via een voedingssonde in haar maag. Haar man Michael Schiavo pleitte ervoor dat die sonde werd weggehaald. Maar volgens haar ouders Bob en Mary Schindler kan Terri nog beter worden. Al zeven jaar voeren Terri's ouders en echtgenoot een verbeten juridische strijd om haar lot.

,,In Europa is zoiets ondenkbaar'', zegt professor Nys. ,,Hier bepaalt de arts of een vegetatieve patiënt nog beter kan worden van de medische behandeling. Is dat niet zo, dan wordt de voedingssonde weggehaald. De familie wordt er dan op gewezen dat dat echt het beste is voor de patiënt. Die aanpak staat in Europa niet ter discussie.''

Is er ook maar een kleine kans dat Terri's toestand kan verbeteren? ,,Nee, na vijftien jaar is er geen enkele kans op beterschap'', zegt de arts en VUB-professor Wim Distelmans, voormalig voorzitter van de federatie palliatieve zorg. ,,Wellicht voelt Terri de meeste prikkels niet meer. Haar lichamelijke reflexen zijn niet het resultaat van hogere hersenfuncties. Met andere woorden: Terri is hersendood.''

Volgens Distelmans ging de rechter in Florida, die al ettelijke keren besliste dat de voedingssonde moest worden weggehaald, niet overhaast te werk: ,,Een rechter wint bij zo'n beslissing het advies in van medische experts. Hij gaat niet over één nacht ijs. Vandaag bestaan er erg accurate methodes om vast te stellen dat iemand hersendood is en in een vegetatieve toestand verkeert.''

Alleen met de manier waarop Terri aan haar eind zal komen, heeft de professor het moeilijk: ,,De sonde weghalen en haar gewoon laten versterven, vind ik een betreurenswaardige manier om er een eind aan te maken'', zegt Distelmans. ,,Pas op, Terri zal er amper iets van merken. Maar waarom kiezen voor de passieve manier, door haar gewoon niet meer te voeden? Als het resultaat toch hetzelfde is, en de patiënt uiteindelijk sterft, vind ik dat je voor actieve levensbeëindiging zou moeten kiezen.''

Maar ook in ons land zou de voedingssonde weghalen de enige manier zijn om Terri's leven te beëindigen. Een dodelijke injectie wordt alleen aan comateuze patiënten met een wilsbeschikking toegediend.

,,Een leven kan niet ten koste van alles worden gerekt. Als met de behandeling geen enkel medisch doel bereikt kan worden, moet die worden stopgezet'', zegt ook Chris Gastmans, ethicus aan de KU Leuven. ,,Het is wezenlijk dat de ouders de juiste medische informatie krijgen. De zaak-Schiavo is totaal uit de hand gelopen. Niemand heeft baat bij dit emotionele gevecht. Hoe dit ook afloopt, hier zijn alleen verliezers.''


19/03/2005 Ine Roox

©Copyright De Standaard

katleen
20th March 2005, 14:45
Een dodelijke injectie wordt alleen aan comateuze patiënten met een wilsbeschikking toegediend.
Zogezegd, in de praktijk gebeuren wel andere dingen. Dan wordt in samenspraak met de familie de morfinedosis opgedreven tot de patiënt er van inslaapt! Dit vind ik een goede regeling voor mensen die de nodige documenten niet meer in orde kunnen brengen en verschrikkelijke pijnen hebben en dood willen!

Kenny
20th March 2005, 21:25
[QUOTE=katleen]Zogezegd, in de praktijk gebeuren wel andere dingen. Dan wordt in samenspraak met de familie de morfinedosis opgedreven tot de patiënt er van inslaapt! Dit vind ik een goede regeling voor mensen die de nodige documenten niet meer in orde kunnen brengen en verschrikkelijke pijnen hebben en dood willen![/QUOTE]

Fantastisch, de dood door een overdosis! En comapatiënten voelen geen "verschrikkelijke pijnen"...

Barst
21st March 2005, 00:39
Schiavo-zaak godsgeschenk voor Republikeinen - Voor- en tegenstanders van recht-op-sterven op de barricaden


WASHINGTON/BRUSSEL (reuters, eigen berichtgeving) - Alle Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden werden gisteren opgeroepen om hun vakanties te onderbreken en onmiddellijk naar het Congres te komen en daar om 0.01 maandagmorgen Terri's Wet goed te keuren. Voor de Republikeinen is de zaak een electoraal godsgeschenk.


EEN rechter in Florida had vrijdag beslist dat de voedingssonde waarmee Terri Schiavo (41) in leven wordt gehouden, moest worden verwijderd (DS 18 en 19-20 maart). Schiavo liep vijftien jaar geleden zware hersenschade op na een hartstilstand en leeft sindsdien als een plant. Zonder voeding sterft de vrouw na een tiental dagen. Michael Schiavo vecht al zeven jaar voor een waardige dood voor zijn vrouw. Terri's ouders vechten al even lang om haar in leven te houden. Twee keer eerder werd de sonde verwijderd en weer aangebracht nadat de ouders in beroep waren gegaan. Nu heeft de zaak het politieke forum bereikt.

Daar ligt, na langdurig overleg tussen de Republikeinse leiders van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, een wet voor die de ouders het recht geeft om naar een federale rechtbank te stappen om het leven van hun dochter te redden. De zaak was totnogtoe behandeld in rechtbanken van de staat Florida. Het is een beperkte wet die alleen op Terri Schiavo van toepassing is, maar die volgens de Democraten een gevaarlijk precedent zou scheppen omdat ze inbreuk pleegt op de scheiding van de machten.

De leiders van het Huis van Afgevaardigden hadden de stemming eerst op de agenda gezet van een speciale zitting op zondag, maar moesten dat plan afblazen na Democratisch verzet. Volgens het reglement van het Huis kon er pas opnieuw gestemd worden om 0.01 vanochtend. Daarna gaat de tekst naar de Senaat.

President George Bush onderbrak gisteren zijn vakantie op zijn ranch in Texas en keerde terug naar het Witte Huis om Terri's Wet onmiddellijk na goedkeuring in het Congres te kunnen ondertekenen. Bush heeft zijn steun uitgesproken voor de wet, net als de meeste van zijn partijgenoten. De meeste Democraten vinden dat de wetgever niet moet tussenbeide komen in een privé-zaak.

Terri's moeder, Mary Schindler, deed gisteren een emotionele oproep: ,,Red alstublieft mijn klein meisje. We lachen samen. Ze leeft.'' Voor de instelling waar Terri wordt verzorgd, werd heel het weekeinde gedemonstreerd door voor- en tegenstanders van het recht op euthanasie en abortus. Pro-Lifers poogden binnen te dringen en Terri brood en water te brengen.

Een radeloze Michael Schiavo, de man van Terri, vroeg zaterdag in een tv-interview: ,,Wie is bereid Terri's plaats in te nemen? Is Jeb Bush bereid zo te leven? George Bush? Tom DeLay?'' Wat de strijd voor dit drietal - respectievelijk de gouverneur van Florida, de president en de fractieleider van de Republikeinen in het Huis - echt betekent, wordt duidelijk uit een memo voor Republikeinse senatoren waarop The Washington Post de hand kon leggen. Daarin wordt de zaak a great political issue genoemd, dat de Republikeinen electorale winst kan opleveren bij de Congresverkiezingen van 2006. ,,Onze pro-life achterban zal erdoor worden gemotiveerd'', aldus de Republikeinse memo, die ook aanstipt dat ,,de zaak voor de Democraten moeilijk ligt''.

David Weldon, een Republikein uit Florida, noemde de memo gisteravond op CNN weliswaar ,,ongepast'' en ,,geschreven door een medewerker die ontslagen zou moeten worden'', maar de gedachte die erin wordt verwoord, past naadloos in de strategie die de Republikeinen bij de verkiezingen van 2 november 2004 hebben gebruikt: zichzelf voorstellen als de verdedigers van ethische waarden die in gevaar zouden zijn en hun conservatieve basis naar het kiesbureau lokken met referenda over het homohuwelijk. Kiezers die hun stemgedrag lieten bepalen door waarden, vormden met 22 procent de grootste groep. Een overgrote meerderheid van hen stemde voor de Republikeinen die tegen abortus, het homohuwelijk en onderzoek op stamcellen zijn.

Die kwesties liggen voor de Democraten inderdaad moeilijk. Deze partij heeft altijd het recht op abortus en de gelijkheid van homo's en lesbiennes verdedigd. Maar het ziet er naar uit dat daardoor een deel van hun traditionele achterban dreigt af te haken. De Democratische partij was altijd de partij van de etnische minderheden. Maar veel Latino's en Afro-Amerikanen zijn ook sociaal-conservatieven en worden op sociaal-cultureel vlak verleid door de Republikeinen.


21/03/2005 (esn)

©Copyright De Standaard

katleen
21st March 2005, 09:16
Fantastisch, de dood door een overdosis!
Morfine zorgt er juist voor dat de patiënt geen pijn heeft en door die hoge dosis slapen ze gewoon in, zonder pijn!