PDA

Bekijk de volledige versie : Gazprom aast overal in Europa op telecomnetten


Barst
31st January 2007, 23:49
Gazprom aast overal in Europa op telecomnetten


Het Russische concern Sistema wordt met steun van president Poetin vermoedelijk aandeelhouder in Telecom Italia en zo indirect uitbater van glasvezelnetten in Nederland. De samenwerking van KPN met het Russische olie- en gasconcern Gazprom, waarover Trouw gisteren berichtte, blijkt voor Moskou onderdeel uit te maken van een veel breder plan. Via diverse bedrijven wil Poetin greep krijgen op telecomnetten in Europa en Azië. Russisch aardgas wordt daarbij als breekijzer ingezet.


De meeste kans op een eerste grote succes lijkt Italië te bieden. Poetin sprak een week geleden met de Italiaanse minister-president Prodi, onder meer over nauwere samenwerking bij gasleveranties. Italië is voor 86 procent van zijn aardgas afhankelijk van Rusland.

Poetin heeft duidelijk gemaakt dat hij niet alleen over gas wil praten. Zo meldt de Russische krant Kommersant dat in ruil voor samenwerking met Gazprom, het conglomeraat Sistema een belang van 18 procent in Telecom Italia zou kunnen nemen. Volgens analisten wordt die koop waarschijnlijk in maart gesloten, tijdens een bezoek van Poetin aan Rome.

Dat zou ook consequenties hebben voor Nederland. Telecom Italia is eigenaar van BBned, een van de concurrenten van KPN en actief in onder meer Rotterdam en Amsterdam. Daar mag BBned het glasvezelnet exploiteren, waarvan de hoofdstad nu de eerste delen aanlegt.

Eind vorig jaar kocht Sistema al Hellas Online, een concurrent van het Griekse staatstelecombedrijf. De hoofdprijzen waar Moskou op aast zijn echter Vodafone, France Télécom en vooral Deutsche Telekom.

De Russen hebben een aantal sterke pleitbezorgers. Naast Poetin zijn dat de voormalige Duitse bondskanselier Schröder, die een consortium leidt van Gazprom en Basf, en oud-topman Sommer van Deutsche Telekom, die sinds 2003 adviseur en commissaris is bij Sistema.


Trouw, 01-02-2007