PDA

Bekijk de volledige versie : Vul Europese Milieuvragenlijst in!


Barst
18th March 2005, 15:06
Europa vraagt uw mening

Hoe moet Europa de uitstoot van broeikasgassen door vliegtuigen beperken? De Europese Commissie wil daarover graag uw mening kennen. U heeft nog zeven weken om online een vragenlijst (zie onderaan) in te vullen. Het resultaat zal in mei te zien zijn op de website van de Commissie. De ingezamelde informatie zal bovendien dienen om een lijst aanbevelingen op te stellen die de Commissie in juli publiceert.

Momenteel valt de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide door vliegtuigen niet onder het Kyoto-protocol, dat landen welbepaalde reducties oplegt. Het Protocol zegt alleen dat ontwikkelde landen zullen streven naar een beperking via de Internationale Organisatie voor Burgerluchtvaart (IOBL). Die organisatie bekeek al verschillende opties, waaronder taksen. Tot dusverre bereikte ze echter geen overeenstemming. De Europese Unie besliste eerder al specifieke maatregelen te identificeren en uit te voeren als de IOBL tegen 2002 geen spijkers met koppen sloeg.

Luchtverkeer is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de uitstoot van broeikasgassen. Een retourvlucht Londen-NewYork-Londen voor twee personen produceert ongeveer evenveel CO2 als een gemiddelde personenwagen in de Europese Unie gedurende een heel jaar. Tussen 1990 en 2002 nam in de Europese Unie het vliegverkeer met bijna 70% toe.

http://europa.eu.int/yourvoice/forms/dispatch?form=394&lang=EN