PDA

Bekijk de volledige versie : Student wil weer gewoon les in plaats van zelfstudie


Barst
27th January 2007, 18:02
Student wil weer gewoon les in plaats van zelfstudie


Scholieren en studenten willen niet steeds afgescheept worden met opdrachten die ze zelfstandig moeten uitvoeren. Ze willen vaker gewoon les.


„Wij willen leren, geef ons ook de kans.” Dat schrijven drie scholieren- en studentenorganisaties in een brandbrief aan staatssecretaris Bruno Bruins van onderwijs. De organisaties in het voortgezet onderwijs (Laks), het middelbaar beroepsonderwijs (Job) en het hoger onderwijs (LSVb) protesteren ertegen dat zij steeds minder vaak docenten te zien krijgen. In plaats daarvan worden roosters gevuld met ’zelfstudie, verplichte excursies en ander goedkoop tijdverdrijf’.

Bruins gaat de klachten ’nader bekijken’, zei hij gisteren bij het aannemen van de brief. Deels doet hij dat al via de onderwijsinspectie, maar hij wil scholen ook zelf om tekst en uitleg vragen.

Steen des aanstoots van de studenten is het zogeheten ’nieuwe leren’. Dat is onderwijs waarin studenten zich zelfstandig kennis en vaardigheden eigen maken. Docenten houden zich minder bezig met het overdragen van kennis – zij zijn vooral begeleider.

In de hogere klassen van het voortgezet onderwijs zijn elementen van deze vernieuwing vaak al ingevoerd, als onderdeel van het ’studiehuis’. In het middelbaar en hoger beroepsonderwijs wordt nu ’competentiegericht’ onderwijs ingevoerd, dat deels van dezelfde onderwijsfilosofie uitgaat. Maar volgens de drie scholieren- en studentenorganisaties gaat er veel mis bij dit nieuwe leren. Veel scholen grijpen de invoering ervan aan om te bezuinigen op lesuren en begeleiding, waardoor studenten minder contact hebben met docenten. Dat kan niet, schrijven de drie: het nieuwe leren vraagt juist om intensievere begeleiding.

„Wij hebben niets tegen het principe van het nieuwe leren, wel tegen de manier waarop het wordt ingevoerd”, zegt LSVb-voorzitter Irene van den Broek „Er is te weinig aandacht voor kennisoverdracht. Veel studenten klagen erover. Zij hebben behoefte aan een docent die zegt: ’Dit moeten jullie weten’.”

Ook bij de Job komen veel klachten binnen, zegt voorzitter Fieke Nobel. Het middelbaar beroepsonderwijs moet in 2008 overal competentiegericht zijn, momenteel zijn her en der proeven bezig. Nobel is daar niet tegen. „Competentiegericht onderwijs kán succesvol zijn”, zegt zij. „Maar studenten willen ook gewoon les.”


Trouw, 27-01-2007