PDA

Bekijk de volledige versie : Nederlandse leerkrachten verliezen plezier in werk


Barst
26th January 2007, 12:39
Nederlandse leerkrachten verliezen plezier in werk


Een derde van de leerkrachten in Nederland is het plezier in hun werk kwijt. Ze voelen zich onveilig, eenzaam en niet serieus genomen door hun collega's. Ook hebben ze genoeg van de steeds veranderende lesmethoden.


Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van de Nederlandse Stichting Sto(m)p onder duizend docenten, leerlingen, ouders en directeuren op zestien scholen in het basis- en voortgezet onderwijs verdeeld over heel Nederland.


Bedreigingen

Een veelgenoemde grief onder de leraren zijn negatieve reacties van ouders. Een kwart van de leraren krijgt zelfs te maken met bedreigingen door ouders, zo blijkt uit het onderzoek. Docenten hebben daar twee tot vier weken last van. Mede omdat zij zich niet gesteund voelen door de directie, gaan zij niet meer met plezier naar school.

Een cultuuromslag in het onderwijs is volgens woordvoerder Ans Bosgoed van Sto(m)p noodzakelijk. "De leraar moet zijn autoriteit en waardigheid terugkrijgen", zegt zij. "Vroeger stond de docent op een troon en was hij op een positieve manier een eenling. Nu voelt hij zich in de steek gelaten: door leerlingen en ouders, maar ook door zijn eigen directie."

De in 2001 opgerichte Stichting Sto(m)p wil organisaties veiliger maken en verzorgt opleidingen en trainingen. Ook doet zij onderzoek.


26/01/2007 11u33