PDA

Bekijk de volledige versie : Aanhalingstekens belangrijk


Barst
18th March 2005, 02:26
Nieuwe aanklacht tegen Israëlische "atoomspion" Vanunu


De Israëlische "atoomspion" Mordechai Vanunu, die bijna een jaar geleden onder voorwaarden werd vrijgelaten, is door het Israëlische gerecht in beschuldiging gesteld omdat hij 21 keer de hem opgelegde beperkingen heeft overtreden. Vanunu is niet gearresteerd.


De 50-jarige voormalige technicus van de kerncentrale Dimona in de Negev-woestijn werd eind september 1986 door agenten van de inlichtingendienst Mossad van Rome naar Israël ontvoerd. Hij moest daar voor de rechtbank verschijnen omdat hij aan de krant Sunday Times had onthuld dat Israël in Dimona materiaal voor 200 kernkoppen had ontwikkeld.

Contact met buitenlanders is verboden
Na bijna 18 jaar gevangenschap werd hij op 21 april 2004 onder voorwaarden vrijgelaten. Sindsdien is hij onderworpen aan een reeks draconische maatregelen. Hij mag onder meer geen contact hebben met buitenlanders, in het bijzonder met journalisten, zonder een voorafgaande toelating. De rechtbank verwijt hem nu dat hij "diverse interviews aan de media heeft gegeven over zijn werk in de kerncentrale". Vanunu geeft toe dat hij interviews heeft toegestaan, maar ontkent categorisch ook maar iets over de kerncentrale gezegd te hebben. (voc/belga)


Weblog HLN, 17/03/05 18u41