PDA

Bekijk de volledige versie : Politie medeplichtig aan misdaden Noord-Ierse protestanten


hans
22nd January 2007, 20:36
De Britse politie in Noord-Ierland heeft jarenlang een oog dichtgeknepen voor misdaden van protestantse paramilitairen. Zo konden leden van de terreurgroep Ulster Volunteer Force (UVF) ten minste tien mensen doden, zonder dat hen enige serieuze straf boven het hoofd hing. Tot dat besluit komt een maandag gepubliceerd onderzoeksrapport van de klachtencommissie van de politie.

Het rapport, dat na drie jaar klaar was, is "uitermate zorgwekkend", verklaarde een woordvoerder van premier Tony Blair. De illegale collaboratie van leden van de politie met de protestantse verzetsbeweging had "nooit mogen gebeuren".

De Britse regering tracht momenteel de katholieke Sinn Fein-partij over te halen om actief mee te werken om een oplossing te vinden voor de autonomie van de regio. Ze had tot nog toe geweigerd om in een toekomstige provinciale regering ook volledig met de politie samen te werken en verwees daarbij naar de relatie van de politie met het vroegere protestantse verzet.

De katholieke terreurgroep IRA had in juli 2005 de beëindiging van de gewapende strijd verklaard. De Londense minister voor Noord-Ierland, Peter Hain, zei dat er lessen moeten getrokken worden uit de fouten van de politie in het verleden.

"Dergelijke zaken - moorden, collaboratie, verhullingen en het verhinderen van onderhandelingen- kunnen vandaag niet meer gebeuren". Dat wordt door het controlemechanisme voorkomen, dat in het kader van de autonomie-akkoorden in het leven werd geroepen. (belga/dm)