PDA

Bekijk de volledige versie : Onderwijsrapporten in de krant!


Believing Bart
22nd January 2007, 16:20
Jawel jawel, ook mijn krant had vandaag een extra bijlage: 'het schoolrapport'. Alle secundaire scholen uit mijn regio met sterke, zwakke en dringende punten + commentaar van de directie.

En ik geef toe: ik keek er wel naar uit, naar die evaluaties van de inspectie. Altijd interessant om te kijken hoe mijn oud schooltje het doet.

En wat realiseer ik mij als ik dat lees: Hoe kan je nu zo dom zijn om zoiets te publiceren. Dat het openbaar is vind ik oké, maar dat het 'int groot' in de gazet moet staan: nee, dank u.
Vaak gaat het hier over inspectieverslagen die dateren van 2003 (!) => Dat is ondertussen 4 jaar geleden. Die 'dringende verbeterpunten' zijn ondertussen dus weggewerkt. (want er is navolging enkele jaren na de volledige inspectie) De zwakke punten, daar kan ook al aan gewerkt zijn enz.

(En dat is inderdaad zo: ik herken zwakke punten van mijn oude school, die de laatste jaren omgekeerd zijn tot sterke punten. Ook thema's waar aan moest gewerkt worden, die we het laatste jaar intens bespreken op de schoolraad e.d.)

Het probleem is dat ouders met kinderen in het zesde leerjaar, vrees ik, zich toch laten inspireren door zo'n dingen. Misschien niet enorm, maar de school krijgt toch mooi een stempel opgedrukt. En dat is jammer genoeg misleidend!


Bron: www.standaard.be ; 22-01-2007
---------------------------------------------------------------------
Vandenbroucke overweegt website met doorlichtingsverslagen
BRUSSEL - Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke wijst er op dat de doorlichtingsverslagen van de scholen publieke documenten zijn, die dus ook gepubliceerd mogen worden. Hij wil wel vermijden dat scholen omwille van hun reputatie minder zelfkritisch worden en wil daarom dat zelfevaluaties van scholen vertrouwelijk worden.

De publicatie van de inspectieverslagen maandag in enkele kranten zorgt voor heel wat discussie in het onderwijslandschap. Vandenbroucke heeft begrip voor de discussie maar benadrukte maandag dat de verslagen openbaar zijn en dat iedereen die dat wil die verslagen kan opvragen.

Die openbaarheid heeft als voordeel dat het de scholen "wakker houdt", meent de minister. De verslagen zijn wel niet gemaakt om er "hitlijsten van scholen" van te maken. Verder kan het de zelfkritiek van scholen in de weg staan, meent de minister.

En net die zelfkritiek zal belangrijker worden bij de doorlichting van scholen. Na de geplande hervorming van de kwaliteitszorg zal de inspectie nog meer dan nu gebruik maken van de zelfevaluaties die scholen maken, zegt Vandenbroucke.

Nu zijn ook de rapporten van die zelfevaluaties echter openbaar. Vandenbroucke wil veranderen, zodat scholen hierin niet geremd zijn uit schrik dat dit hun reputatie kan schaden.

Scholen zullen voor die zelfevaluaties over allerlei gegevens kunnen beschikken, zoals peilingsproeven. Wel zal elke school enkel de toegang krijgen tot eigen data en niet tot die van andere scholen.
De doorlichtingen door de inspectie zullen genuanceerder en meer op maat van de scholen komen. Daarvoor zal per school een schooldossier worden aangelegd, dat ook enkel voor scholen en inrichtende machten is bestemd.

De doorlichtingsverslagen zullen wel openbaar blijven, daaraan wil Vandenbroucke niet raken. De minister wil wel met het onderwijsveld overleggen of die zelfs niet beter op een website gepubliceerd worden, weliswaar met voldoende duiding.

Vandenbroucke wil overigens dat hij als minister in bepaalde gevallen en op basis van het advies in het doorlichtingverslag een verplichte begeleiding kan opleggen aan scholen met manifeste tekorten.

Barst
22nd January 2007, 16:24
[QUOTE=Believing Bart]Het probleem is dat ouders met kinderen in het zesde leerjaar, vrees ik, zich toch laten inspireren door zo'n dingen. Misschien niet enorm, maar de school krijgt toch mooi een stempel opgedrukt. En dat is jammer genoeg misleidend![/QUOTE]
[FONT=Trebuchet MS]Toch beter dat ze zich hierop (kunnen) baseren dan dat ze het enkel en alleen zouden moeten hebben van de plaatselijke dorpsroddels of zoiets, nee?[/FONT]

Believing Bart
22nd January 2007, 20:31
Uitgaande van het feit dat de geschreven conclusies niet meer kloppen, ga ik liever af op verhalen van leerlingen die er nu zitten, dan op zulke vaststellingen van enkele jaren geleden. Niet?

hans
22nd January 2007, 20:46
Het Vlaamse onderwijs is zeer goed, zo blijkt uit de officiële doorlichting van de Vlaamse scholen. De verslagen worden vandaag gepubliceerd. Ze bevatten het oordeel van de onderwijsinspectie, die elke Vlaamse middelbare school heeft onderzocht. Zo blijkt dat vooral in Antwerpen en West-Vlaanderen nog te veel dialect wordt gesproken.

Uit de doorlichting blijkt onder meer dat leraars nog te veel traditioneel les geven, dat schoolgebouwen verouderd zijn en de evaluatie van de leerlingen beter kan. Voorts zijn de klassen niet te groot, is er een goed schoolklimaat dankzij de sterke inzet van de leraars en wordt in West-Vlaamse en Antwerpse scholen te veel dialect gesproken. De schooladministratie werkt goed en leraars kunnen niet goed met de computer overweg. (belga/dm)

Pieterjan
22nd January 2007, 23:14
maandag 22 januari 2007 | Bron: belga
Schoolvakbonden hebben bedenkingen


BRUSSEL - De onderwijsvakbonden hebben bedenkingen bij de publicatie van de doorlichtingsverslagen. Vooral de christelijke onderwijsbonden hebben zware kritiek en vrezen dat scholen en leerkrachten er de dupe van kunnen worden. Alle vakbonden vinden dat de verslagen niet het juiste instrument zijn om ouders te informeren.

,,Mediastunt''



Het Christelijk Onderwijzersverbond (COV) spreekt van een ,,mediastunt'', die toekomstige doorlichtingen kan hypothekeren. ,,Het publiceren van de doorlichtingsverslagen kan aanleiding geven tot desinformatie en nefaste gevolgen hebben'', klinkt het. Doorlichtingsverslagen zijn slechts een momentopname, terwijl scholen dynamische organisaties zijn die voortdurend evolueren.

Omdat er maar uittreksels uit de verslagen zijn gepubliceerd, wordt er ook geen volledig beeld van de scholen in kwestie gegeven en dat zal bij de ouders leiden tot foute conclusies in verband met de schoolkeuze, aldus het COV.

,,Wakkert concurrentie tussen scholen aan''


Eenzelfde kritiek is te horen bij de Christelijke Onderwijscentrale (COC). Die betwijfelt of de publicatie van de verslagen in kranten wel kan, want ze worden daardoor voor commerciële doeleinden gebruikt, klinkt het. ,,Scholen en personeelsleden dreigen onterecht openbaar te worden terechtgewezen en de concurrentie tussen scholen dreigt te worden aangewakkerd'', luidt het bij de COC.

Privacy in gedrang


De socialistische vakbond ACOD schaart zich achter het standpunt van koepels en inrichtende machten. ,,Doorlichtingsverslagen zijn voor scholen bruikbare instrumenten om waar nodig bij te sturen, ze zijn minder bruikbaar om de actuele toestand van een school te kennen'', zegt algemeen secretaris Hugo Deckers. ,,De relevantie is trouwens uiterst betwistbaar omdat het gaat over feiten uit het verleden en het bovendien raakt aan de individuele relatie directeur leraar. Deze beroepsmensen zijn heus wel zelf in staat om een en ander bij te sturen met kennis van alle gegevens en in de juiste context'', zegt hij.

,,We maken ons vooral ongerust over het feit dat het noemen van een vak voor een kleine school onmiddellijk betekent dat men weet over welk personeelslid het gaat'', aldus Deckers.

,,Niet relevant voor schoolkeuze''


De liberale vakbond VSOA, tenslotte, vraagt zich af wat het grote publiek hier aan heeft. ,,Er worden stukken genomen uit verslagen van tientallen bladzijden'', zegt algemeen secretaris Luc Van den Bosch. ,,Als mensen daar gebruik van maken voor een schoolkeuze, is er echt iets mis'', zegt hij.

rbo