PDA

Bekijk de volledige versie : Verandering klimaat kan droogte in Australië nog in de hand werken


wim leenaerts
18th January 2007, 18:00
Verandering klimaat kan droogte in Australië nog in de hand werken

De opwarming van de Aarde dreigt de impact van een vrij recent gevonden klimaatfenomeen op de Indische Oceaan nog aan te wakkeren, met als resultaat nog grotere droogte in Australië en het westen van Indonesië, zo staat in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature. Met intervallen van enkele jaren dalen de oppervlaktemperaturen van de Indische Oceaan in het oosten merkelijk, terwijl ze in het westen, ter hoogte van tropisch Afrika, stijgen. Dit in 1999 ontdekt fenomeen kreeg de naam "Indian Ocean Dipole" (IOD).

Mysterieus fenomeen
Het fenomeen vertaalt zich in droogte in Indonesië en Australië, en intense regenval in semidroge zones van Afrika. In tegenstelling tot het klimaatfenomeen El Nino, waarvan het effect zich jarenlang laten voelen, leek het IOD slechts enkele maanden te laten gelden. IOD blijft een mysterieus fenomeen, vooral met betrekking tot de mechanismen die het doen ontstaan. Een wetenschappelijk team onder impuls van Nerilie Abram van de British Antarctic Survey in Cambridge lichtte nu echter een tipje van de sluier na onderzoek van de fossielen van koralen in de Indische Oceaan waarvan de groei geaffecteerd is door de temperatuur van het zeewater en neerslag. De onderzoekers konden zodoende een chronologie van de opgang van het IOD maken tijdens de laatste 6.500 jaar.

Moessons sterker
Ze vonden dat de moesson de belangrijkste oorzaak is van het IOD. Jaren met sterke moesson worden door IOD's gevolgd. Die moessons hebben ook te maken met El Nino. Tijdens de jaren dat dit fenomeen zich in het gebied van de Stille Oceaan laat geleden, zijn de regens die leven onderhouden in een groot deel van Azië in het algemeen maar zwak. De mogelijkheid dat een IOD boven de Indische Oceaan aankomt, vermindert dan evenredig. Maar de door de mens veroorzaakte klimaatverandering is bezig de band tussen El Nino en de moesson te breken. De jongste tendens is dat de moessons sterker worden, wat op zijn beurt de frequentie verhoogt van IOD's, aldus Abram.

Dramatische effecten
Wat als gevolg kan hebben dat in Indonesië de droogteperiodes zich gaan verplaatsen naar een periode van het jaar waarin men veel regen verwacht. Dit kan ernstige consequenties hebben voor landbouwers. Volgens Abram heeft het IOD nu al "dramatische effecten" op het klimaat van het gebied. Zo kennen ze in Indonesië al droogtes en bosbranden die een risico vormen voor de gezondheid van de mens en voor het leefmilieu. Het laatste IOD heeft zich vorig jaar boven de Indische Oceaan genesteld, de voorganger dateert van het eind van de jaren negentig. Normaal krijgt het fenomeen zijn grootste intensiteit in de maanden oktober en november. Na de moesson draaien de windrichtingen, brokkelt het fenomeen af en worden de zaken weer normaal, aldus Nerilie Abram. (belga/hln)
Bron: www.hln.be, 18/01/07

wim leenaerts
21st January 2007, 18:19
Australisch klimaat op hol

De rivier Todd in Alice Springs, die meestal een droge bedding heeft, is nu verworden tot een kolkende stroom.
Australië beleeft meteorologisch bizarre tijden. De omgekeerde wereld zeg maar: terwijl meerdere woestijnsteden in het centrum van het land onder water staan, worden aan de zuidoostkust vliegtuigen ingezet om bosbranden te bestrijden.

Het hart van Australië wordt momenteel geteisterd door de zwaarste regenval van de laatste decennia. Het in principe stoffige en kurkdroge stadje Oodnadatta staat na drie dagen zondvloed onder water. De rivier Todd in Alice Springs, die meestal een droge bedding heeft, is nu verworden tot een kolkende stroom.

In het zuidoosten van Australië hebben ze dan weer af te rekenen met een verschroeiende droogte. (belga)
Bron: www.demorgen.be, 21/01/07