PDA

Bekijk de volledige versie : Bracke verdwijnt van het scherm


Barst
16th January 2007, 01:09
Bracke verdwijnt van het scherm


De VRT-nieuwsdienst herorganiseert zijn hoofdredactie. Siegfried Bracke wordt een van de vijf hoofdredacteurs.


De reorganisatie van de VRT-nieuwsdienst is het gevolg van de benoeming van Leo Hellemans tot directeur productie en houdt meteen ook rekening met de reorganisatie van de verschillende redacties. Net als bij de VRT-top verdwijnen de schotten tussen de nieuwsredacties. Na de federale verkiezingen komen de radio-, tv- en onlineredactie samen te zitten in een grote multimediaredactie. Hierdoor zullen tv-journalisten bijvoorbeeld ook een verslag kunnen maken voor het radionieuws of de VRT-website. De nieuwe structuur gaat in na deze verhuizing.

Pieter Knapen zal de algemeen hoofdredacteur worden van de eengemaakte nieuwsdienst. De 47-jarige Knapen stond sinds 2004 aan het hoofd van de online-redactie en bouwde VRTnieuws.net uit tot een belangrijke nieuwswebsite in Vlaanderen.

Daarvoor werkte hij als journalist op de radio, waar hij vooral naam maakte bij Voor de dag . Hij was ook een tijdlang eindredacteur van het ochtendnieuws op de radio. Als algemeen hoofdredacteur wordt hij verantwoordelijk voor de strategie en de redactionele lijn van de VRT-nieuwsdienst.

Knapen krijgt vier hoofdredacteurs onder zich. Chef-nieuws Wim Willems wordt de hoofdredacteur nieuwsuitzendingen ( Het journaal , Karrewiet , VRTnieuws.net en de nieuwsuitzendingen op de radio). Jos Bouveroux komt aan het hoofd van de verslaggevingsredactie en stuurt die ploeg van 70 mensen aan.

De meest opmerkelijke naam binnen het nieuwe college van hoofdredacteurs is Siegfried Bracke. De huidige presentator van Terzake wordt hoofdredacteur nieuwsprogramma's. Hij wordt in die functie niet alleen de verantwoordelijke van Terzake , maar moet ook de nieuwsprogramma's op de vernieuwde Radio 1 leiden. Radio 1 heeft de ambitie vanaf 2 april een open actualiteitenzender te worden.

De benoeming van Bracke tot hoofdredacteur heeft tot gevolg dat hij net als de andere hoofdredacteurs ook van het scherm verdwijnt. Momenteel is hij nog een van de gezichten van Terzake . De federale verkiezingen worden de laatste grote opdracht van Bracke. Voor de andere politieke en duidingsprogramma's ( Morgen beter , De zevende dag , Panorama, ... ) blijft Kris Hoflack de hoofdredacteur. De huidige chef-duiding krijgt ook de crossmediale en nieuwe projecten in zijn takenpakket. Hij wordt zo onder meer verantwoordelijk voor de programma's rond de federale verkiezingen.

De VRT koos in de nieuwe structuur voor journalisten die al lang meedraaien. Een bewuste keuze, zegt woordvoerster Diane Waumans. ,,De seniors gaan het doen. Zij hebben hun strepen al verdiend en hebben pakken ervaring.''

De eenmaking van de nieuwsdienst wordt immers als een van de belangrijkste projecten voor de VRT gezien. ,,Het nieuwsproject is de voorbode van hoe de totale productie van radio, televisie en internet er zal uitzien'', zegt Waumans.

,,Alle media zullen met elkaar samenwerken zodat we ons talent op verschillende vlakken zullen kunnen inzetten.'' Door de samensmelting van de nieuwsredacties hoopt de VRT ook efficiënter en dus goedkoper te kunnen werken.


Blog DS, 16-01-2007

Evi Van Hoof
29th January 2007, 17:51
Je merkt het dat VRT heel wat veranderingen gaat aanbrengen...
Ik hoor het al vaak genoeg dat er heel wat gaat gebeuren bij de VRT (mede dankzij mijn jobke daar misschien?!)
Spijtig want ik vond dat Bracke dat goed deed...