PDA

Bekijk de volledige versie : Oost-Congo: al 12 tsunami's na elkaar!


Barst
16th March 2005, 20:26
"Crisis in Oost-Congo erger dan in Darfour"


Coördinator van de VN wil meer aandacht aan Congo besteden."Het geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo is de ergste humanitaire crisis in de wereld. Zelfs erger dan de burgeroorlog in Darfoer." Dat heeft de humanitaire coördinator van de Verenigde Naties, Jan Egeland, woensdag in Genève verklaard.

"Als we het verlies aan mensenlevens als maatstaf gebruiken, is het de ergste humanitaire crisis in de wereld. Het is ondenkbaar dat wij Oost-Congo niet zouden behandelen als een scherpe en ontoelaatbare crisis, gezien vorig jaar een studie heeft aangetoond dat er dagelijks duizend mensen sterven tengevolge van het conflict", zei Egeland. "Het is een tsoenami om de vijf à zes maanden en dat sedert zes jaar."

Hij schat dat er in dit deel van Congo, dat sedert 1999 ten prooi is aan etnisch geweld, drie miljoen mensen "dringend hulpbehoevend" zijn. De crisis in Oost-Congo heeft de afgelopen jaren een miljoen doden gemaakt, aldus berekeningen van de humanitaire organisaties. (AFP)


Weblog HLN, 16/03/05 17u44