PDA

Bekijk de volledige versie : Europa keldert Belgisch broeikasplan


Barst
13th January 2007, 17:16
Europa keldert Belgisch broeikasplan


Europa is niet te vermurwen.De Europese Commissie fluit het Belgisch plan voor de terugdringing van broeikasgassen terug. België mag van Europa 7 procent minder CO2 uitstoten dan voorzien. Dat staat in een vertrouwelijke nota van de Belgische permanente vertegenwoordiging bij de Europese Commissie, gericht aan de federale en gewestelijke overheden.


Europa vastberaden

Een reductie van de totale quota met 7 procent zou neerkomen op een maximale CO2-uitstoot van 58,51 miljoen ton in plaats van de geplande 63,32 miljoen ton. Of 4,81 miljoen ton CO2 minder dan voorzien. De kans dat Europa voet bij stuk houdt, is zeer reëel. En dan moet België de 4,81 miljoen ton CO2 minder zien te verdelen over Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Volgens specialisten zou dat betekenen dat de uitstoot van CO2 in Vlaanderen alleen al ongeveer 10 procent verder naar omlaag moet. Dat is vooral slecht nieuws voor Vlaams milieuminister Kris Peeters (CD&V), die de extra inspanningen zal moeten verdelen over de grote bedrijven en industrieën, weet De Morgen.


Slecht bestuur

"Dit is alles behalve goed bestuur", reageert EU-parlementslid Bart Staes (Groen!). "Men heeft de verplichtingen in het kader van Kyoto blijkbaar zeer breed geïnterpreteerd en gedacht dat Europa het wel zou pikken. Door daar op te gokken, heeft men de bedrijfswereld haar vast investeringsklimaat ontnomen. De bedrijven hebben zich immers ingesteld op de emissierechten die in het oorspronkelijk plan waren toebedeeld." (belga)


Blog DM, 13-01-2007

wim leenaerts
13th January 2007, 17:21
Van waar die http://actualiteit.org/forums/images/icons/icon13.gif Barst? Omdat Europa ons plan afkeurt of omdat we er weer op een schandalige manier onderuit probeerden te kruipen?