PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuwe HR-ketel levert naast warmte ook stroom


Barst
13th January 2007, 14:46
Nieuwe HR-ketel levert naast warmte ook stroom


Binnen een paar jaar zal zich een revolutie voltrekken in de energievoorziening van de Nederlandse huishoudens, dankzij een nieuw soort verwarmingsketel die tegelijk ook zorgt voor de stroomvoorziening. Het nieuwe apparaat, dat volgend jaar op de markt komt, zou uitbreiding van grote energiecentrales overbodig maken.


De HRe-ketel – de ’e’ staat voor elektriciteit – is door Nederlandse deskundigen ontwikkeld. Het opwekken van de stroom gebeurt met een heteluchtmotor die in de ketel is ingebouwd en die draait op een kleine aardgasbrander. Die koppeling van warmte- en stroomopwekking geeft een zeer hoge energie-efficiëntie en dat scheelt de consument een hoop geld en het milieu een hoop vervuiling.

De opwekking van warmte en elektra met dezelfde energiebron is een oud systeem, warmte-krachtkoppeling ofwel WKK. Het wordt in de industrie en in tuinbouwkassen al jaren toegepast, maar het betreft altijd forse installaties. Om dit systeem geschikt te maken voor de consument moest een kleinere versie worden ontwikkeld. De nieuwe ketel is niet groter dan de huidige HR(hoogrendements)-ketel. Ook maakt het apparaat amper geluid en is het zo goed als trillingsvrij, twee voorwaarden die voor huishoudelijk gebruik van groot belang zijn.

De prijs kan nog wel een obstakel zijn. De eerste HRe-ketels moeten 6500 euro gaan kosten. Dat is 4000 euro duurder dan een HR-ketel. Er staat echter een machtig blok achter de ontwikkeling van de HRe-ketel – energieleveranciers, ketelmakers en installateurs. Aangezien ook de overheid de ontwikkeling heeft gestimuleerd, is de verwachting dat het ministerie van economische zaken de nieuwe ketel gaat subsidiëren. De handel denkt dat een meerprijs van 1800 euro boven de huidige HR-ketel voor de consument acceptabel is. Met subsidie is die meerprijs in vijf jaar terugverdiend.


Trouw, 13-01-2007