PDA

Bekijk de volledige versie : Naar 37.500 keer sneller internet


wim leenaerts
4th January 2007, 10:58
Naar 37.500 keer sneller internet

Onderzoekers van de K.U.Leuven, de Washington State University en de Chinese Academy of Science uit Peking hebben nieuw organisch materiaal ontdekt waarmee informatietransport via internet 37.500 keer sneller kan dan met een klassieke ADSL-lijn. De onderzoeker gaan nu een elektro-optische modulator (EOM-modem) ontwikkelen om "deze revolutionaire doorbraak" te kunnen gebruiken.

Informatietransport over internet loopt via optische kabels. Een EOM-modem zet de elektronische informatie om in optische data. De huidige EOM's bestaan uit anorganisch materiaal. Wetenschappers zijn echter al lang op zoek naar mogelijkheden om hiervoor organisch materiaal te gebruiken omdat dit veel lichtgevoeliger is. Hoe sterker materiaal op licht reageert, hoe sneller de informatieoverdracht gaat bij optische technologieën.

Mark Kuzyk, fysicaprofessor aan Washington State University, berekende in 1999 de theoretische grens die organische materialen kunnen bereiken op vlak van lichtgevoeligheid. Tot vandaag presteerden de beschikbare organische materialen dertig keer minder dan wat Kuzyk theoretisch mogelijk achtte.

Het nieuwe materiaal doorbreekt deze grens en reageert vijftig keer sterker op licht dan de organische moleculen die voorheen werden getest.

Toen Kuzyk deze zomer als gastprofessor in Leuven verbleef, publiceerde hij een theoretische richtlijn voor de moleculenstructuur die ideaal zou zijn voor lichtgevoeligheid. Koen Clays, professor aan het departement chemie van de K.U.Leuven en adjunct-professort aan het Department of Physics and Astronomy van Washington State University, ontdekte dat een serie moleculen geleverd door Yuxia Zhao van de Chinese Academy of Science hieraan beantwoordde. Uit tests bleek dit in de praktijk ook het geval.

Het onderzoek is volgens een mededeling van de K.U.Leuven een revolutionaire doorbraak voor de mogelijkheden van informatietransport. Voor het eerst is men er in geslaagd een organisch materiaal te ontwikkelen dat de beloftes van recordlichtgevoeligheid inlost.

In een volgende stap gaan de onderzoekers een elektro-optische modulator ontwikkelen in dit nieuwe organische materiaal en die testen op capaciteiten om snel en veel informatie via het internet te versturen. (belga/dm)

Bron: www.demorgen.be