PDA

Bekijk de volledige versie : Mag het iets meer zijn


Barst
26th December 2006, 16:43
Mag het iets meer zijn


Niet alleen in ons land werd de voorbije week actie gevoerd voor het landmijnenprogramma van het Rode Kruis. Terwijl Vlaanderen in de ban was van ,,Music for Life'' op Studio Brussel, liep in Nederland ,,Serious Request'' op 3FM.


De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende (CDA) gaf die uitzending een vliegende start met de mededeling dat zijn regering met 1 miljoen euro over de brug zou komen als de zender hetzelfde bedrag bijeen kreeg.

In België liep het niet zo'n vaart. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (VLD) - die Balkenende ooit als ,,een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid'' omschreef - liet zaterdag op Studio Brussel weten dat ons land al heel wat inspanningen levert. Via het budget conflictpreventie investeert de Belgische overheid jaarlijks 2 miljoen euro aan ontmijningsprojecten in onder meer Congo en Cambodja. En jaarlijks wordt ongeveer 4 miljoen euro uitgegeven aan een programma tegen landmijnen van Handicap International.

Volgens De Gucht zou het weliswaar mooi staan om wat geld van een ontmijningsproject te halen en naar de actie van het Rode Kruis over te hevelen. ,,Maar geld van de ene post naar de andere versluizen, heeft weinig zin'', klonk het.

Enkele uren later liet De Gucht weten dat de federale regering het initiatief toch rechtstreeks zou steunen. En hoe. Als minstens 700.000 euro werd opgehaald, zou de paarse regering het bedrag verdubbelen.

Een beetje populistisch? Misschien. Maar vooral toch een mooi gebaar. Als een groot deel van de bevolking de schouders onder een project zet, is meer dan terecht dat de politiek dat ook doet.

Niet alleen de federale regering droeg trouwens haar steentje bij. Ook de Vlaamse overheid deed haar duit in het zakje. Minister-president Yves Leterme (CD&V) veilde een tête-à-tête in zijn favoriete restaurant. Het diner - dat ergens in de eerste helft van 2007 zal plaatsvinden - bracht uiteindelijk 920 euro op. Ruim drie keer zoveel als de lingerie van Wendy van Wanten.

De christen-democraat had ook aangekondigd dat zijn regering het initiatief een forse duw in de rug wilde geven. Hoe groot de duw was, zou pas op de slotuitzending bekendgemaakt worden door minister Geert Bourgeois (N-VA). De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Zeker als je weet dat de Vlaamse financiën het goed doen. De voorbije jaren werd een stevig begrotingsoverschot geboekt en de Vlaamse schuld is nagenoeg verdwenen. Het federale begrotingsplaatje kleurt daarentegen heel wat minder rooskleurig.

Uiteindelijk maakte de Vlaamse regering ... 100.000 euro over. Een duw die, in vergelijking met de 1.209.713 euro van de federale regering, toch wat magertjes uit viel.

Het was in elk geval meer dan de bijdrage van prinses Astrid. Terwijl Vlaanderen storm liep voor Music fot Life, slaagde de voorzitter van het Rode Kruis erin compleet buiten beeld te blijven. Ze vroeg zelfs geen plaatje aan.


DS, 26-12-2006 (ste)

Believing Bart
26th December 2006, 21:11
[QUOTE=Barst]Uiteindelijk maakte de Vlaamse regering ... 100.000 euro over. Een duw die, in vergelijking met de 1.209.713 euro van de federale regering, toch wat magertjes uit viel. [/QUOTE]

Tja, de federale regering die let dan ook niet zo op een 'centje hier of daar', als er uiteindelijk wat tekort is dan verkopen ze toch gewoon een gebouwtje (om het daarna terug te huren).

Misschien dat de Vlaamse regering gewoon alles mooi uitgedokterd heeft qua begroting en er dus niet zo veel geld 'ineens' vrij kan worden gemaakt voor zulke projecten.