PDA

Bekijk de volledige versie : De dag dat ze niet schieten


Barst
25th December 2006, 13:30
De dag dat ze niet schieten


Kerstmis is de dag dat ze niet schieten, volgens Wannes Van de Velde. Internationaal is dat lied alleszins niet doorgedrongen. De Palestijnen zijn nu op elkaar aan het schieten. In Irak gaat het zinloze geweld gewoon door. En in Darfour en in de andere Afrikaanse conflicthaarden, verandert er evenmin iets.


In eigen land is Wannes' lied wel bekend. De binnenlandse politieke kanonnen gaan de komende dagen in alle talen zwijgen. Maar helaas niet omdat de voornemens van de politieke kerst- en nieuwjaarskaarten uitgevoerd worden, wel omdat de politici met vakantie zijn.

Ze rusten omdat na Nieuwjaar een ongemeen lange periode van ongemeen heftig politiek geweld zal losbarsten.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat de regerende liberale kopstukken zich niet neerleggen bij de machtswissel die na acht jaar regeren normaal zou zijn en die ook al maanden uit de peilingen af te leiden is. Ze willen aan de macht blijven. Dat blijkt uit het interview van deze krant met Karel De Gucht. Dat blijkt ook uit het boekje waarmee premier Guy Verhofstadt zich opwarmt voor de verkiezingen.

Ze zullen geen enkel wapen schuwen om aan de macht te blijven; ze zullen zich niet beperken tot een propere oorlog. Hun pijlen richten ze niet op de grootste opponent, Vlaams Belang, maar op de sterkste concurrent, het CD&V/N-VA-kartel en zijn nog vrij onbezoedelde kopman Yves Leterme.

Die mag zich aan alles verwachten, ook aan een heuse operatie beschadiging; en zo nodig wordt zelfs zijn Vlaamse regering verlamd.

Aan Franstalige zijde zal het niet properder verlopen. De door schandalen gewonde PS ligt in de vuurlijn van alle anderen en weet dat de tegenaanval haar enige verdediging is.

Het communautair conflict zal ook hoogtepunten bereiken, en ook dat leidt niet steeds tot de meeste geciviliseerde uitingen van politieke strijd.

Is er dan niets opbeurends te melden? Toch wel. Doorblader de krant. De solidariteitsactie Music for Life is een groot succes. Eenzelfde solidariteit - Caritas heet dat dan - liet zich niet ontmoedigen door de camera's die samen met de tsunami wegtrokken; het resultaat is zie je in de kuststrook in de omgeving van het ooit idyllische Matara in het zuiden van Sri Lanka.

Als de mayonaise van het centraal sociaal akkoord van deze week pakt, zullen de loononderhandelingen in de bedrijfstakken komende maanden niet gepaard gaan met talrijke stakingen. Mogelijk zorgt de afgesproken loonmatiging ook voor minder bedrijfssluitingen.

Er zijn ook bedrijven die de moed hebben hun vage verklaringen over diversiteit om te zetten in harde interne afspraken over banen voor minderheidsgroepen.

En 120 elkaar wel eens in de haren zittende organisaties stappen samen naar de politiek voor een beter statuut en meer hulpmiddelen voor de vrijwilligers die in Vlaanderen actief zijn. En die zijn met niet minder dan 800.000.


Guy Tegenbos, DS 24-12-2006