PDA

Bekijk de volledige versie : Christusfilm niet geschikt voor katholiek onderwijs


Kenny
14th March 2005, 13:11
Christusfilm niet geschikt voor katholiek onderwijs
De film "The Passion of the Christ" van Mel Gibson kwam zowat een jaar geleden uit. Hij werd vrijwel onmiddellijk controversieel. Voor de enen was de bloederige uitbeelding van het lijden van Christus "sadomasochisme onder het mom van devotie". Voor anderen werden de Joden in de film iets te nadrukkelijk afgebeeld als "de moordenaars van Christus", en is er daarom sprake van antisemitisme.

Volgens La Libre Belgique is er nu in België een "gekuiste" versie van deze film beschikbaar op DVD. Tien minuten van de bloederigste scènes zijn daaruit weggeknipt, waardoor de film toegankelijk zou worden voor jongeren onder de zestien jaar. In diverse katholieke scholen zou deze gekuiste versie op Goede Vrijdag (25 maart) vertoond worden in het kader van de godsdienstles. Maar dat is alvast niet naar de zin van de kerkelijke overheid. Een inspecteur van het bisdom Brugge laat aan de godsdienstleerkrachten weten dat de film pedagogisch gevaarlijk is:

Op verzoek van de Katholieke Commissie voor de Betrekkingen met het Jodendom brengen wij haar bedenkingen onder uw aandacht. Hendrik Hoet en Luc Dequeker hebben namens deze commissie de film enkele keren gezien en de vele kritieken gelezen. Meer bepaald het recente vernietigende artikel in Streven, waarover in KerkNet zaterdag laatstleden (05.03.05). "De film is uitgesproken anti-joods, om niet te zeggen antisemitisch, ook al was dit zogenaamd niet de bedoeling van de auteur. De film is formeel in tegenspraak met de inzichten en richtlijnen van Vaticanum II, en is pedagogisch gezien gevaarlijk. De opgepoetste versie zal daar niets aan veranderen".

In oktober 2004 legden zij namens de Katholieke Commissie voor de Betrekkingen met het Jodendom een uitvoerige waarschuwing voor aan de Belgische bisschoppenconferentie. Het document is in een geactualiseerde versie beschikbaar dank zij de zorgen van Prof. Didier Pollefeyt [...]

Zou men in het katholiek onderwijs al doorhebben dat jongeren tegenwoordig vaak méér weten dan hun ouders? Of denkt men dat ze enkel "chatten" op internet?

http://lvb.net/item/929 + reacties