PDA

Bekijk de volledige versie : All I want is everything


Barst
14th March 2005, 03:39
Werknemers AGC Automotive met getrokken messen tegenover elkaar


BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) - Alsof een 3,5 maand oude staking nog niet genoeg schade heeft aangericht, is het sociaal conflict bij de Waalse autoruitenfabrikant AGC Automotive afgelopen weekend geëscaleerd tot een open conflict tussen de stakers en een grote groep werkwilligen.


De breuk onder het personeel werd pijnlijk zichtbaar nadat de arbeiders afgelopen vrijdag een sociaal voorakkoord - dat bestempeld werd als het akkoord van de ,,laatste kans'' - bij handopsteking hadden verworpen door een beperkte meerderheid.

Jean-Marc Meunier, de directeur van autoglasbedrijf uit Fleurus, bood daarop vrijdagavond zijn ontslag aan.

Een groep van enkele tientallen werknemers drong zaterdagmorgen de fabriek binnen met de boodschap dat de staking beëindigd moet worden.

De groep werkwilligen groeide tijdens het weekend aan tot 200 à 250, al naargelang de bron. Ze vragen dat directeur Meunier zijn ontslag weer intrekt en willen dat het voorakkoord van vrijdag toch wordt ondertekend. In een communiqué zeggen ze dat er al sinds 19 januari gewerkt wordt door 376 van de 760 werknemers van het bedrijf. ,,Het is ondenkbaar vandaag te spreken over de sluiting van het bedrijf terwijl 50 procent van het personeel aan de slag is'', aldus de tekst.

De staking bij AGC Automotive brak uit op 2 december, toen de directie aankondigde dat 284 van de 840 banen zouden moeten verdwijnen. Die afslanking kwam er op bevel van het Japanse moederbedrijf Asahi Glass.

De vakbonden reageerden initieel met een gijzeling van de directieleden en speelden ook nadien het spel bikkelhard.

Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk. Na de stemming van vrijdag was afgesproken dat er opnieuw contact zou worden opgenomen met de Japanse en Europese directie van Asahi Glass. Maar Meunier maakte met zijn ontslagdreiging duidelijk dat hij verdere onderhandelingen niet meer ziet zitten. Als er tegen deze middag geen akkoord is, wil hij zijn dreigement ook waarmaken.

De werknemers worden deze ochtend om tien uur opnieuw verwacht voor een personeelsvergadering.


14/03/2005 (wdp)

©Copyright De Standaard