PDA

Bekijk de volledige versie : Islamofobie groeit in Europa


Barst
18th December 2006, 12:53
Islamofobie groeit in Europa


ATHENE - In Europa groeit de islamofobie. Moslims in Europa hebben het steeds zwaarder gekregen als gevolg van discriminatie die varieert van uitsluiting op de banen- en huizenmarkt tot openlijk geweld. Dit is de strekking van een maandag gepresenteerd rapport van de Europese Unie.


In het rapport van het Observatiecentrum voor Racisme en Xenofobie worden Europese overheden aangespoord om hun integratiebeleid aan te pakken. Tegelijkertijd zouden moslims zelf ook meer kunnen doen om hun negatieve imago, als gevolg van terroristische aanslagen door moslims of de reactie op cartoons over de profeet Mohammed, actief te verbeteren.

Beate Winkler, hoofd van het Observatiecentrum, wijst in dit kader op de hevige discussie die momenteel binnen de EU gaande is over vervreemding en radicalisering van moslims door hun nadelige positie in de samenleving. Onder moslims, die met dertien miljoen inwoners ten minste 3,5 procent van de totale Europese bevolking uitmaken, groeit het gevoel dat zij in Europa niet geaccepteerd zullen worden tenzij ze afstand doen van hun islamitische identiteit, aldus Winkler.

Het rapport zegt tevens dat er meer geld vrijgemaakt moet worden voor de institutionalisering van islamitische organisaties, zoals bijvoorbeeld voor het lokaal opleiden van imams. Maatregelen om discriminatie en sociale uitsluiting van moslims tegen te gaan zouden binnen de EU de hoogste prioriteit moeten krijgen.

Vooral jonge moslims merken dat zij in de maatschappij tegen een plafond aanlopen en zij voelen zich daardoor gediscrimineerd en buitengesloten. Dit verschijnsel vormt een wezenlijke bedreiging voor de integratie en de sociale cohesie in Europese landen, zo stelt het rapport.

Enkele specifieke initiatieven, zoals het opzetten van fora vorig jaar in Rotterdam, worden in het rapport geprezen.

Tezamen met het rapport werd een onderzoek gepresenteerd, waarvoor 58 moslims uit tien EU-landen zijn geïnterviewd. Velen van hen klaagden dat zij als tweederangs burgers behandeld worden, omdat de Europeanen zouden denken dat de moslimgemeenschap intolerant is en steun biedt aan terroristische organisaties zoals Al-Qaeda.


Blog DS, 18-12-2006

sarabollen
19th December 2006, 13:02
[QUOTE=Barst]Islamofobie groeit in Europa

Tegelijkertijd zouden moslims zelf ook meer kunnen doen om hun negatieve imago, als gevolg van terroristische aanslagen door moslims of de reactie op cartoons over de profeet Mohammed, actief te verbeteren.

Blog DS, 18-12-2006[/QUOTE]


Naar mijn gevoel wordt het beeld van moslims bepaald door een kleine groep moslims. Ik vind het jammer dat de hele moslimgemeenschap voor deze beperkte 'daden' veroordeeld zouden worden. Al wie op de achtergrond leeft krijgt geen kans om zich te tonen. Als christen moet je je op die manier toch ook niet bewijzen tegenover de samenleving?

Sara
21st December 2006, 23:48
Er is, denk ik, in Antwerpen geen enkele allochtoon die nog niet in aanraking is gekomen met racisme. Vieze blikken, scheldwoorden, zelfs agressie ...
Het is dan ook logisch dat sommige allochtonen hierop reageren met agressie - en dat ze op den duur ook zelf agressie gaan uitlokken. Self-fulfilling prophecy, hé.