PDA

Bekijk de volledige versie : Extreem-rechts wordt radicaler


Barst
13th December 2006, 16:38
Extreem-rechts wordt radicaler


Amsterdam, 13 dec. Rechts-extremistische groeperingen zijn de laatste jaren aan het radicaliseren, waardoor gewelddadige, neonazistische groepen zijn ontstaan. Dat staat in de vandaag gepresenteerde Monitor racisme en extremisme van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting.


Er komt een programma om jongeren aan te sporen deze groeperingen de rug toe te keren, zei onderzoeker Jaap van Donselaar vanochtend in een toelichting op het onderzoek. Meer details had Donselaar nog niet. Het onderzoek verwijst naar Duitsland, waar al enkele jaren dergelijke programma’s lopen. Daarbij wordt jongeren banen, scholing en soms een andere identiteit aangeboden.

De onderzoekers pleiten voor een betere naleving van de wet. Daarin staat dat het Openbaar Ministerie de strafeis met 25 procent moet verzwaren bij delicten als brandstichting, mishandeling en vernieling met een discriminerende achtergrond. Hieraan wordt door strafpleiters „geen gevolg gegeven”, concluderen de onderzoekers.

Ook komen er volgens de onderzoekers te weinig zaken waarbij racisme en discriminatie een rol spelen, voor de rechter. „We zien veel meer zaken bij de politie dan bij het OM. Het verschil is te groot. Van de zaken die de politie behandelt, zien we vervolgens niets meer terug”, zei onderzoeker Peter R. Rodrigues in een toelichting.


Rechts-radicalisme is volgens de monitor lastig in de gaten te houden. Doordat rechts-extremisten zich op internet begeven, zijn hun activiteiten moeilijk te volgen. De onderzoekers zijn op een geval gestuit waarbij extremisten via internetforums afspraken maakten over bijeenkomsten waarbij ernstige vernielingen werden gepleegd en geweld werd gebruikt.

Er zijn „tientallen” vergelijkbare forums actief van de extreemrechtse groeperingen zoals Stormfront, Nationale Alliantie, Blood & Honour en de Radical Volunteer Force.

De monitor stelt dat er een wisselwerking bestaat tussen islamitisch en extreem-rechts radicalisme. „Op de moord op Theo van Gogh volgde een reeks aan rechtsextremistische uitlatingen.”

Uit onderzoek naar extreem-rechtse jongeren blijkt dat velen na verloop van tijd „doorradicaliseren” en andere jongeren opzoeken om politieke groeperingen te beginnen. Een voorbeeld daarvan is het Soetermeer Skinhead Front dat tijdens Bevrijdingsdag in 2003 en 2004 overlast veroorzaakte.


NRC, 13 december 2006

Barst
13th December 2006, 21:13
Nederlandse extreemrechtse jongeren moedigen geweld aan


Extreemrechtse jongeren in Nederland worden steeds extremer in hun ideeën. Voor de uitwisseling en verspreiding ervan gebruiken ze vooral het internet. Gebruik van geweld wordt door deze groep gerechtvaardigd en zelfs aangemoedigd. Deze conclusies staan in de rapportage van de Monitor Racisme en Extremisme van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting, die woensdag is gepresenteerd.


Meer racistisch geweld

Volgens de onderzoekers is het aantal gevallen van racistisch geweld vorig jaar toegenomen: 296 gevallen tegen 260 in 2003. Van 2004 zijn geen cijfers beschikbaar. De stijging kwam vooral doordat het aantal mishandelingen en confrontaties toenam. Geweld tegen vluchtelingen is afgenomen, antisemitisch geweld en geweld tegen moslims zijn toegenomen.


Gabbers

De onderzoekers uiten in de monitor hun bezorgdheid over groepen extreemrechtse gabbers in Nederland, die steeds extremer worden in hun ideeën en daarbij vooral het internet gebruiken. Zo is Holland Hardcore een populair discussieforum voor extreemrechtse gabbers, met zo'n 3.000 hits per dag.


Blood & Honour

Verder constateren de onderzoekers dat vanuit de extreemrechtse gabberscene radicalisering plaatsvindt en hebben zich uit die kringen diverse neonazigroepen gevormd. Het zijn goed georganiseerde groepen die geweld rechtvaardigen. Zo heeft de Nederlandse tak van de skinheadorganisatie Blood & Honour een krachtige impuls gekregen.

Overheidsbeleid kenmerkt zich door het gedogen van extreemrechtse webfora. Uit het onderzoek blijkt dat justitieel ingrijpen uitblijft, terwijl de stroom van strafwaardige uitingen dagelijks plaatsvindt.


Leren van Duitsland

Voor de aanpak van hedendaags rechtsextremisme is een nieuwe aanpak nodig, zo adviseert de monitor. Daarbij zou de overheid kunnen leren van de aanpak van rechtsextremisme in Duitsland. Daar wordt onder meer hulp geboden aan mensen die een rechtsextreme groepering willen verlaten.


Blog HLN, 13/12/06 18u34