PDA

Bekijk de volledige versie : (Goede) Job = studeren!


Barst
11th March 2005, 22:56
Verder studeren beste garantie voor ruime jobkeuze


Verder studeren is nog steeds de beste garantie voor een ruime jobkeuze. Dat blijkt uit een studie van de VDAB, die voor de twintigste keer de situatie van de werkzoekende schoolverlaters in Vlaanderen onder de loep nam. Concreet werden de kansen op de arbeidsmarkt bekeken van afgestudeerden van 2003. Zij werden opgevolgd tot juni 2004. Iets meer dan 15 procent (15,5 pct) van alle schoolverlaters is één jaar na het verlaten van de school op zoek naar een job, een stijging in vergelijking met de 14,6 procent van twee jaar geleden.

Vooral het hoger onderwijs van één cyclus scoort goed. Het hoger onderwijs van twee cycli krijgt het daarentegen hard te verduren. De middenstandsopleiding (de vroegere 'leertijd') is het best scorende studieniveau, met dien verstande dat veel jongeren er tijdens de opleiding wel de brui aan geven. Wie tot het einde volhoudt, heeft zeer goede perspectieven.

Het deeltijds beroepssecundair en het beroepssecundair onderwijs tweede graad, zijn dan weer de zwakke broertjes, met telkens iets meer dan 35 procent jongeren die een jaar na het afstuderen nog werkloos zijn. Opmerkelijk: nog steeds 1.721 jongeren in Vlaanderen komen op de arbeidsmarkt zonder zelfs maar de tweede graad van het secundair onderwijs te hebben afgemaakt. Meer dan 11.000 (11.309) schoolverlaters houden het voor bekeken zonder een diploma van de derde graad secundair onderwijs.

Weblog HLN, (DRM, belga) 11/03/05 19u31