PDA

Bekijk de volledige versie : België gebruikt nog minder generische geneesmiddelen dan buurlanden


Barst
6th December 2006, 16:38
België gebruikt nog minder generische geneesmiddelen dan buurlanden


BRUSSEL - De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft zijn derde campagne gelanceerd om generische geneesmiddelen te promoten. Dat zijn goedkopere versies van bestaande geneesmiddelen. De artsen en apothekers kregen vorige week al een informatieve brief in de bus waarin er op wordt gewezen dat generische geneesmiddelen even doeltreffend en veilig zijn als de originele geneesmiddelen. Het grote publiek wordt geïnformeerd via een radio- en televisiespot.


Deze derde campagne voor generische of witte geneesmiddelen heeft als slogan ,,Generische geneesmiddelen. Even doeltreffend, stukken goedkoper''. Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte benadrukt dat generica gemiddeld 30 procent goedkoper zijn dan de originele geneesmiddelen.

,,Als er telkens wanneer mogelijk generische geneesmiddelen of originele geneesmiddelen die hun prijs hebben verlaagd worden gebruikt, dan kunnen er extra middelen worden vrijgemaakt voor de terugbetaling van innoverende geneesmiddelen'', zegt Demotte in een persbericht. Het budget voor de terugbetaling van geneesmiddelen steeg de voorbije vijf jaar met bijna 40 procent en bedraagt voor dit jaar 3,2 miljard euro.

Sinds 2001 is de verkoop van generische geneesmiddelen in België elk jaar met minstens een derde gestegen. De generica vertegenwoordigen momenteel bijna 10 procent van het zakencijfer in de apotheken en bijna 20 procent van het volume geneesmiddelen dat in de apotheken wordt verkocht. Als hier de originele geneesmiddelen die hun prijs hebben verlaagd worden aan toegevoegd, bedraagt het volume goedkope geneesmiddelen in België 36 procent. Daarmee komt ons land in de buurt van de ons omringende landen, waar het volume van generica tussen de 40 en 50 procent bedraagt.


Blog DS, 06-12-2006

sarabollen
8th December 2006, 15:43
Generische geneesmiddelen...
de naam alleen al...

ik heb de indruk dat dit heel wat mensen afschrikt.
zowel om er naar te vragen (spreek ik het goed uit?) als om te begrijpen waar het eigenlijk om gaat.

Hoe is het dan mogelijk om iedereen met zo'n solgan ,,Generische geneesmiddelen. Even doeltreffend, stukken goedkoper'' te bereiken?