PDA

Bekijk de volledige versie : Kaarten in schoolboeken zijn politiek in Israël


Barst
6th December 2006, 12:39
Kaarten in schoolboeken zijn politiek in Israël


Ophef in Israël: moet de Groene Lijn, tot 1967 de ,,grens'' van Israël, op kaarten in schoolboeken?


YULI Tamir, minister van Onderwijs en lid van de linkse Arbeidspartij, wil dat de Groene Lijn afgedrukt wordt in nieuwe schoolboeken. Volgens haar hebben de kinderen in Israël recht op correcte historische informatie. ,,Ik heb de zaak bekeken en inderdaad, er is geen verwijzing naar de Groene Lijn'', verklaarde ze.

De bezette Westoever en de (intussen verlaten) Gazastrook staan ingekleurd als Israëlisch grondgebied - net zoals Israël doorgaans niet voorkomt op de Palestijnse kaarten. ,,We kunnen niet verwachten dat kinderen de geschiedenis begrijpen als bepaalde gebeurtenissen weggemoffeld worden in schoolboeken'', zegt Tamir.

De zaak ligt uiterst gevoelig in Israël, omdat ze politiek is. De Palestijnen eisen bij vredesonderhandelingen systematisch dat voor de afbakening van een Palestijnse staat uitgegaan wordt van die Groene Lijn.

De Israëli's verwerpen dat: zij stellen dat in het wapenstilstandsakkoord uit 1949 met Jordanië expliciet staat dat de Groene Lijn geen grens is maar een bestandslijn. Tot 1967 controleerde Jordanië de Westoever, terwijl Egypte de Gazastrook controleerde. Israël is ook vastbesloten vast te houden aan de grotere nederzettingen op de Westoever, die veroverd werd in de zesdaagse oorlog van 1967. De Groene Lijn afdrukken op kaarten als een grens, kan volgens tegenstanders in de kaart spelen van de Palestijnen.

Yuli Tamir heeft vanuit het rechtse kamp onmiddellijk het verwijt gekregen dat ze aan politiek doet. ,,De minister van Opvoeding probeert opvoedkundige propaganda te gebruiken om ongeveer een vijfde van de staat Israël van de kaart te vegen, met name waar de band tussen Israël en zijn land werd gelegd als een bakermat in de joodse geschiedenis'', stond in een mededeling van de Jesha-Raad, die de gemeenteraden van joodse kolonisten in de bezette gebieden overkoepelt.

De Jesha-Raad ,,roept de zionistische scholen op geen boeken met de veranderingen van de minister op te nemen in hun curricula''.

De voorzitter van de Nationale Religieuze Partij, Zevulun Orlev, eist van premier Olmert dat hij ,,een einde maakt aan het Vrede Nu-beleid (de vredesbeweging, nvdr) in het ministerie van Opvoeding, dat duidelijk opgelegd wordt door de minister''.

Minister Tamir verdedigt zich door te zeggen dat ,,het weglaten van de Groene Lijn ook neerkomt op het binnenbrengen van politiek in scholen. Je kan de grenzen van Israël niet trekken zonder in de politiek te belanden.''

Volgens de krant Haaretz bleek uit een onderzoek in 2004 van zes leerboeken door de Hebrew University dat de Groene Lijn er niet in voorkwam, terwijl de Westoever stond aangegeven als ,,Judea en Samaria'' - de bijbelse benaming voor de Westoever. Een paar van de zes boeken, die geredigeerd waren na de Oslo-akkoorden, hadden de zegen van het ministerie van Onderwijs; andere hadden die stempel niet, maar werden toch gebruikt.


DS, 06-12-2006