PDA

Bekijk de volledige versie : ,,Kremlin verrijkt zich''


Barst
6th December 2006, 12:37
,,Kremlin verrijkt zich''


De voormalige economische adviseur van president Poetin, Andrei Illarionov, beschuldigt de Russische leiding ervan uit eigenbelang de ratificering van het verdrag over het energiecharter tegen te houden.


Het is in het fundamenteel belang van Rusland het energiecharter te ratificeren, maar dat is niet in het belang van de regerende elite, zegt Illarionov in een gesprek met de Financial Times Duitsland. Het doel van de Russische leiding is monopolies tot stand te brengen - op het vlak van infrastructuur, grondstoffenexploitatie en handel.

Dit gaat ten koste van de particuliere bedrijven en begunstigt de ,,staats-oligarchen''. Ook voor de buitenlandse bedrijven is dit een dreiging. ,,Wie nog niet getroffen is, moet weten dat het einde nog lang niet in zicht is,'' zegt hij. Het Kremlin heeft zich op illegale wijze ondernemingen zoals Yuganskneftegas en Sibneft toegeëigend, en het komt er nu op aan dat eigendom te legaliseren.

De beursgang van Rosneft, de bouw van pijpleidingen en de aankoop van bedrijven in het buitenland dient hetzelfde doel.

Het in 1994 gesloten verdrag met betrekking tot het energiecharter bepaalt onder meer dat de energiemarkten voor de concurrentie worden opengesteld en dat de toegang van buitenlandse producenten tot het verkoopnet van gas en elektriciteit wordt gewaarborgd. Dit zou volgens Poetins vroegere medewerker het monopolie van Gazprom breken.

Rusland heeft zich volgens hem ontwikkeld tot een ,,onvrij land''. Het verschil met het autoritair geleide Wit-Rusland (Belarus) is in zijn ogen niet groot meer.

De liberale econoom Andrei Illarionov was sinds 2000 Poetins economische adviseur. Hij was tevens de Russische vertegenwoordiger bij de Groep van Zeven, de zeven grootste westerse industrielanden die elke zomer op het niveau van de staatshoofden en regeringsleiders bijeenkomen.

Rusland is tot op zekere hoogte al het achtste lid van die groep. Dit jaar ging de topconferentie trouwens in Sint-Petersburg door, met Poetin als gastheer.

Eind vorig jaar nam Illarionov ontslag uit onvrede met de volgens hem ondemocratische evolutie in Rusland. Hij werkt nu bij het liberale Cato-instituut in Washington.


DS, 06-12-2006 (jb)