PDA

Bekijk de volledige versie : EU-landen houden vast aan veto op justitiegebied


Barst
5th December 2006, 18:10
EU-landen houden vast aan veto op justitiegebied


Brussel, 5 dec. De besprekingen in de Europese Unie over nauwere samenwerking op het terrein van justitie zijn vastgelopen. Tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in Brussel bleek gisteren dat een meerderheid van de EU-landen niets voelt voor het afstaan van meer bevoegdheden. Dit betekent dat het systeem waarbij één lidstaat de besluitvorming kan blokkeren, blijft bestaan. De Europese Commissie wilde juist van dit vetorecht af om de Unie slagvaardiger te maken.


Vooral bij het treffen van gezamenlijke antiterrorismemaatregelen wilde de Commissie sneller kunnen opereren. Nu kunnen deze pas in werking treden als alle landen afzonderlijk hiermee hebben ingestemd. Europees commissaris Frattini (Justitie) noemde dit gisteren „onaanvaardbaar”.

Duitsland voerde de afgelopen tijd de strijd tegen het opgeven van het vetorecht aan. Maar tijdens het debat van gisteren werd duidelijk dat dertien van de 25 landen van de Unie niets voelen voor het creëren van een speciale constructie waardoor de EU bij bepaalde justitieonderwerpen besluiten kan nemen met een (gekwalificeerde) meerderheid. Nederland vindt dat het vetorecht wel kan worden opgegeven voor tevoren bepaalde onderwerpen.

Duitsland wil pas praten over andere besluitvormingsprocedures als er een Europese Grondwet is. Berlijn wil niet dat onderdelen, zoals nauwere justitiesamenwerking, nu apart behandeld worden. Andere landen wilden verder gaan. Zo drong de Britse minister van Binnenlandse Zaken, John Reid, er op aan het hele plan voor het versoepelen van het vetorecht op justitieterrein te laten varen.

De Europese Commissie wilde met nauwere justitiesamenwerking juist aantonen dat de EU ook zaken kan aanpakken die de burgers belangrijk vinden. Finland, huidig roulerend EU-voorzitter, probeerde nog het onderwerp op de agenda van de Europese regeringsleiders van volgende week te krijgen. Maar ook daar voelde een meerderheid niet voor.

Het ter discussie staande vetorecht leidde er gisteren tijdens dezelfde vergadering nog toe, dat een voorstel werd verworpen om EU-burgers die elders in de Unie tot een celstraf zijn veroordeeld deze in eigen land uit te laten zitten. Polen stemde als enige van de 25 lidstaten tegen, en daarmee was het van de baan.


NRC, 5 december 2006