PDA

Bekijk de volledige versie : Das Leben der Anderen


Barst
5th December 2006, 00:26
Stasi-film wint de belangrijkste Europese filmprijzen


Warschau, 4 dec. Das Leben der Anderen van de Duitse debutant Florian Henckel von Donnersmarck heeft zaterdag in Warschau de European Film Award voor de beste film gewonnen. Henckel von Donnersmarck kreeg ook nog de prijs voor het beste scenario. Zijn pijnlijk precieze film over het reilen en zeilen van de voormalige Oost-Duitse geheime dienst was eerder dit jaar al de grote winnaar van de German Film Awards, het Duitse equivalent van de Gouden Kalveren. Ook hoofdrolspeler Ulrich Mühe werd in Warschau voor zijn rol van Stasi-agent Hauptmann Gerd Wiesler HGW XX/7 bekroond.


De andere belangrijkste filmprijzen werden tijdens de 19de uitreiking van de European Film Awards (voorheen de Felix) bijna traditiegetrouw uitgereikt aan Pedro Almodóvar, de lieveling van de Europese filmwereld. Voor Volver kreeg hij de regieprijs en ook Penelope Cruz werd beloond voor haar rol in Volver, als dochter die ontdekt dat haar doodgewaande moeder nog in leven is, met alle tragikomische verwikkelingen van dien. Ook kreeg de film de publieksprijs, waarvoor filmliefhebbers via internet hun stem konden uitbrengen.

Opvallend was dat spraakmakende politieke films van het afgelopen jaar, zoals The Road to Guantanamo van Michael Winterbottom en Mat Whitecross, Grbavica van de Bosnische regisseuse Jasmilla Zbanic of Ken Loach’ The Wind that Shakes the Barley over de Ierse vrijheidsstrijd geen nominaties konden verzilveren. Ken Loach nam uit naam van zijn cameraman Barry Ackroyd wel de met Volver gedeelde cameraprijs in ontvangst.

De European Film Academy is in 1989 opgericht door een aantal Europese filmmakers onder leiding van Ingmar Bergman. Ze wilden onder meer met de uitreiking van Europese filmprijzen een tegenwicht bieden aan de door de Angelsaksische film gedomineerde Golden Globe en Oscar-uitreikingen.

In de praktijk komt het erop neer dat films die in december een Europese filmprijs gewonnen hebben daar een maand later bij de nominaties van de Golden Globes en Oscars profijt van kunnen hebben. In de wandelgangen viel echter te beluisteren dat van de 1700 stemgerechtigde Europese leden van de European Film Academy, de landen met de meeste leden, zoals Duitsland en Spanje, vaak langs geografische lijnen stemmen. Het Nederlandse bestuurslid, producent Els Vandevorst, bevestigde dat in het stemgedrag vaak chauvinistische motieven meespelen.

Nederland was bij de prijsuitreiking niet vertegenwoordigd. De Belgische film Meander van de Nederlands-Franse regisseuse Joke Liberge was genomineerd voor de Prix UIP voor beste korte film.

David Lammers’ speelfilmdebuut Langer licht bracht het niet verder dan de longlist waaruit de leden de nominaties kiezen. Grote afwezigen waren Ober van Alex van Warmerdam en de Nederlandse Oscar-inzending Zwartboek, die door hun late premièredata buiten de deadline van de European Film Awards vielen. Van de mogelijkheid voor het bestuur om films die in Venetië in première zijn gegaan toch nog aan de nominaties toe te voegen, is in het geval van Zwartboek geen gebruik gemaakt omdat onvoldoende bestuursleden de film daar gezien hadden.


NRC, 4 december 2006