PDA

Bekijk de volledige versie : Criminaliteit daalt, geweld neemt toe


Barst
4th December 2006, 17:28
Criminaliteit daalt, geweld neemt toe


Den Haag, 4 dec.De criminaliteit is in 2005 voor het derde achtereenvolgende jaar afgenomen. Wel steeg het aantal geweldsmisdrijven tegen personen, voor het vierde achtereenvolgende jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Dienst Nationale Recherche Informatie (DNRI).


De criminaliteitscijfers daalden met 8 procent gedaald ten opzichte van 2004. De afname was het hoogst in de grootste gemeenten, waar de criminaliteit ook het hoogst is. „Opvallend” noemt de politie de toename met 13 procent van gewelddadige seksuele misdrijven in deze steden.

In tweederde van de gevallen gaat het om vermogensdelicten, zonder geweld. Dat is al jaren zo. Vorig jaar was er een daling van 11 procent in deze categorie. Het aantal vermogensdelicten met geweld daalde met 16 procent. Het aantal vernielingen is licht gedaald, na jarenlange stijgingen.

Het aantal actieve veelplegers was in 2005 lager en ook minder mensen vallen in herhaling. Daarbij zijn er meer personen aangehouden, vooral minderjarigen en jongvolwassenen. Opvallend is het aandeel vrouwelijke verdachten.

Het aantal opgehelderde zaken lag vorig jaar op 19 procent, nadat dit aantal sinds 2001 bijna was verdubbeld tot 20 procent.


NRC, 4 december 2006