PDA

Bekijk de volledige versie : Jean-Marie Dedecker verrast eens te meer...


Barst
30th November 2006, 00:10
Dedecker naar N-VA


BRUSSEL - Jean-Marie Dedecker wordt lid van N-VA. Dat meldt VRT-radio. Dedecker begint dan toch niet met een eigen partij.


Tot nog toe werd aangenomen dat Dedecker, die na de lokale verkiezingen uit de VLD werd verstoten, met een eigen rechts-liberale partij zou beginnen. Hij had al de denktank 'Cassandra' in het leven geroepen.

Het nieuws kon woensdagavond noch bij de N-VA noch bij Dedecker zelf, die hun gsm niet opnamen, worden bevestigd.

Hugo Coveliers, die eerder al uit de VLD was gezet en in het zog van het Vlaams Blok zit, hoopte samen met Dedecker naar de kiezer te kunnen stappen.


Blog DS, 30-11-2006

Believing Bart
30th November 2006, 09:20
Volgens mij is Jean-Marie niet in staat om zelf een partij op te richten en vermits CD&V-NVA het zo goed doet in de peilingen kiest hij wel een zeer gemakkelijke weg naar macht en aandacht.
Maar bon, ik vraag me af in hoeverre het al vaststaat dat CD&V samen met NVA naar de kiezer trekt in 2007? Want dit maakt volgens mij een groot verschil.

Kenny
30th November 2006, 16:32
Dit lijkt mij ook meer op een verstandshuwelijk dan op een liefdeshuwelijk. Maarja... dat is de relatie tussen CD&V - N-VA eigenlijk ook al.

Kenny
30th November 2006, 18:17
Kartel CD&V-N-VA voorbij

BRUSSEL. CD&V en N-VA trekken niet in kartel naar de federale verkiezingen in 2007. Aanleiding voor de breuk is de komst van senator Jean-Marie Dedecker naar het N-VA.

Het overleg tussen CD&V en N-VA heeft de spanning die vanmorgen ontstaan was niet kunnen wegnemen. CD&V stelde na de overstap van Jean-Marie Dedecker voorwaarden aan zijn kartelpartner en die is niet bereid die te aanvaarden. Beide partijen gaan in de toekomst alleen verder. Eerder vandaag had de CD&V van Oostende, de thuisbasis van Dedecker, al beslist dat het niet verder wilde met de N-VA.

N-VA wees erop dat ze een belangrijk aandeel hadden in de winst van de CD&V bij de jongste verkiezingen. De partij meent dan ook dat ze met de steun van stemmenkanon Dedecker sterk genoeg zal staan om de kiesdrempel alleen te kunnen halen.

CD&V benadrukte nog in een reactie aan De Standaard dat niet zij, maar de N-VA het kartel hebben opgeblazen door Dedecker binnen te halen.

,,Eindelijk zijn we het eens over iets’’

Vanmorgen maakte Dedecker zijn overstap naar de N-VA officieel bekend. Dat werd bij kartelpartner CD&V unaniem negatief onthaald. Toch kon er vanmiddag op het CD&V-bestuur nog een grapje af. ,,Eindelijk zijn we het eens over iets’’, klonk het daar. Maar de toon was duidelijk: Jean-Marie Dedecker wordt niet met open armen ontvangen.

Het partijbestuur van CD&V werd vandaag in allerijl bij elkaar geroepen nadat gisterenavond bekend werd dat Dedecker lid werd van de N-VA. Oorspronkelijk hield de partij het officieel op een korte mededeling dat ze gaat overleggen met de kartelafspraken met N-VA. Binnenskamers was heel wat sterkere taal te horen.

Volgens eensluidende bronnen zag geen enkel lid van het partijbureau een gemeenschappelijke lijst met Dedecker zitten. Niet alleen de ACW-vleugel van CD&V maakte bezwaren, ook de eerder rechtse, ,,ethische’’ vleugel had vragen bij de figuur van de ex-VLD’er.

,,Zijn kandidatuur is niet verzoenbaar met ons mens- en maatschappijbeeld’’, klinkt het bij één bron. ,,Je moet je ziel niet verkopen om tactische redenen.’’ Ook Dedeckers confronterende stijl is een obstakel. Daarnaast was de vraag waarom de N-VA CD&V op deze manier voor een voldongen feit zet, niet van de lucht. Het kartel met de N-VA werd niet in vraag gesteld. Hoewel niemand van CD&V op één lijst wil met Dedecker, wil ook niemand het kartel opblazen. Gehoopt wordt dat de N-VA op andere gedachten kan worden gebracht.

Er circuleerden ook denksporen over ,,creatieve oplossingen’’ bij de lijstvorming. Zo zou de N-VA in West-Vlaanderen met een aparte lijst naar de kiezer kunnen gaan. Met de kiesdrempel van 5 procent houdt dat wel een behoorlijk risico in. Misschien zet dat de N-VA aan het denken, klonk het toen nog in CD&V-kringen.

In een eerste reactie zei de N-VA ,,begrip te hebben voor de ongerustheid bij een deel van de CD&V-achterban''. De partij was bereid het gesprek aan te gaan en ,,de ongerustheid weg te nemen''. Dat blijkt op niets uitgedraaid te zijn..

De Standaard 30/11