PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaming is vooral bezig met eten en slapen


Tuur
29th November 2006, 08:53
wo 29/11/06 - De Vlaming is bijna de helft van de tijd bezig met lichaamsverzorging in de ruime zin van het woord: slapen, eten, drinken en zich wassen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de VUB.
Sociologen onderzochten acht jaar lang hoe de Vlamingen de 24 uur in een dag van minuut tot minuut besteden.

Per dag gaan 8 uur en 44 minuten naar slapen en rusten, 2 uur en 14 minuten naar persoonlijke verzorging, eten en drinken. Lichaamsverzorging in de ruime zin van het woord neemt zo de meeste tijd in beslag.

Uit het onderzoek blijkt ook dat we minder werken dan we zelf denken. Een gemiddelde Vlaming tussen 25 en 54 jaar werkt gemiddeld net geen 29 uur per week.
Vlamingen voelen veel tijdsdruk
Toch hebben we een groot gevoel van tijdsdruk, zegt professor Ignace Glorieux van de VUB. "Mensen in de jaren 50 werkten een stuk meer dan wat we vandaag doen per individu. In die zin kan je zeggen dat de klachten over tijdsdruk artificieel zijn", zegt Glorieux.

"Maar langs de andere kant doen wij ook veel dingen in onze vrije tijd die onze ouders en grootouders niet deden. Dat genereert ook drukte."

Wat ook blijkt uit het onderzoek is dat we niet evolueren naar een 24-uurseconomie. Bijna 85 procent van het werk gebeurt op weekdagen en tijdens kantooruren.

Vlamingen zijn ook huiselijker dan gedacht. Er wordt niet minder, maar meer tijd doorgebracht in het gezin. De meeste gesprekken die we hebben, vinden thuis plaats.

Wouter
29th November 2006, 19:21
Vlaming is vooral bezig met eten en slapen
Voeg er nog sex aan toe en dan leven we pas echt als konijnen!