PDA

Bekijk de volledige versie : Media zien ’burgeroorlog’ Irak


Barst
29th November 2006, 01:07
Media 'zien' burgeroorlog Irak


Amerikaanse media zijn om: het conflict in Irak heet bij hen voortaan een ’burgeroorlog’. De Los Angeles Times had de primeur: die schrijft al sinds oktober over ’de burgeroorlog in Irak’. Deze week besloot de omroep NBC, naar eigen zeggen na zorgvuldig beraad, dat voorbeeld te volgen. „De situatie in Irak, met gewapende, gemilitariseerde fracties die vechten voor hun eigen politieke agenda kan gekarakteriseerd worden als een burgeroorlog.” De New York Times is het daarmee eens, maar wijst erop dat het conflict veel gecompliceerder is dan uit het woord ’burgeroorlog’ blijkt.


De discussie over de benaming liep al, maar na het bloedbad van vorige week in Sadr City en de wraakacties die volgden, kon een conclusie niet uitblijven. Ook VN-topman Kofi Annan gaf deze week toe dat de situatie in Irak wel erg op een burgeroorlog begint te lijken.

Maar president Bush wilde daar gisteren nog steeds niets van weten. Volgens Bush maakt het geweld deel uit van de ’sektarische onrust’ die negen maanden geleden begon met de aanslag op de sjiitische Gouden Moskee in Samarra. Ook de Amerikaanse legerwoordvoerder generaal-majoor William Caldwell zei gisteren dat het geweld nog niet past binnen de militaire definitie van een burgeroorlog. Hij stelt dat Al- Kaida achter de aanslagen van vorige week zat, om sjiieten en soennieten tegen elkaar op te zetten.

Voor de Iraanse geestelijk leider Ali Khamenei is een burgeroorlog niet aan de orde, bleek uit zijn woorden gisteren tegen de bezoekende Iraakse president Talabani. Het geweld houdt op als de Amerikanen vertrekken, zei hij, want die huren terroristen en oud-leden van Saddam Hoesseins regime in om Irak te destabiliseren. Hij zegde Iraanse hulp toe om de veiligheidssituatie in Irak te verbeteren.


Trouw, 29-11-2006