PDA

Bekijk de volledige versie : Ecologisch gedrag Belg = 'Over het muurtje gaan kijken...'


Barst
28th November 2006, 18:25
''Nog veel verbetering mogelijk aan ecologisch gedrag Belg''


BRUSSEL - De gemiddelde Belg beseft weliswaar hoe verontrustend ons milieu eraan toe is, maar is slechts in beperkte mate bereid om zijn gewoontes in ecologische zin aan te passen. Hij schuift de verantwoordelijkheid voor wat er op milieuvlak misgaat eerder in de schoenen van anderen (chemie-, auto-industrie, landbouw...). Dat blijkt uit een enquête door Test-Aankoop waarbij 1.500 personen bevraagd werden.


In de top-10 van belangrijkste uitdagingen staat milieu op de derde plaats (64 procent) na werkloosheid (77 procent) en pensioenen (69 procent). 86 procent van de ondervraagden vindt ook dat in de toekomst elektriciteit opgewekt moet worden door middel van wind- en zonkracht. De voornaamste argumenten hiertoe zijn de hernieuwbaarheid van de bronnen (55 procent) en het milieuaspect (43 procent). Kernenergie heeft slechts 19 procent voorstanders.

Zo’n 65 procent heeft de goede gewoonte dagelijks een douche te nemen in plaats van een bad. Daartegenover staat dat 11 procent een kraan laat lekken. Slechts 15 procent gebruikt regenwater voor huishoudelijke functies en amper 1,8 procent maakt er maximaal gebruik van. 55 procent drinkt nooit leidingwater en koopt water uit plastic flessen hetgeen zwaar weegt op het milieu.

Op vlak van energiebesparing heeft weliswaar 82 procent dubbele beglazing en 68 procent dakisolatie. De helft laat echter elektrische apparaten in waakstand staan wat heel wat energie kost. Slechts 36 procent gebruikt ’s nachts een economisch elektriciteitsprogramma. Als het op de wagen aankomt denkt de Belg louter aan trajectduur, gemak, beschikbaarheid, comfort en bewegingsvrijheid. De grote meerderheid selecteert zijn afval, maar 13 procent gooit nog steeds zijn batterijen bij het afval.

59 procent stelt geen interesse te hebben in energiebesparende maatregelen, maar opvallend is hier het gebrek aan informatie. 54 procent zegt niet te weten hoe men deze maatregelen kan nemen en 68 procent zegt niet op de hoogte te zijn van financiële tegemoetkomingen voor dergelijke werken. Voor 58 procent is de administratieve procedure om deze subsidies te bekomen te complex. 34 procent vreest te dure kosten.


Blog DS, 28-11-2006

wim leenaerts
28th November 2006, 20:07
Nu maar hopen dat de overheid werk maakt van een sensibiliseringscampagne, met voldoende duidelijke informatie rond al deze dingen...