PDA

Bekijk de volledige versie : Belgen door buitenlandse bril


Barst
9th March 2005, 02:21
België gezien door het buitenland


Het is altijd interessant om te weten hoe men in het buitenland naar België kijkt. Het algemene beeld is zeker positief. België wordt gepercipieerd als een hardwerkende en welvarende natie met een rijke cultuur en gastronomie. De Belgen zelf zijn veeltalige maar bescheiden mensen. Lonely Planet, de toonaangevende gids voor de onafhankelijke backpacker, drukt het zo uit op zijn website: “Het landje heeft meer geschiedenis, kunst, gastronomie en architectuur dan menig ander van zijn grotere en meer kabaal makende buren. België is een rijk en borrelend vat vol bier, chocolade, olieverf en bureaucraten.”

Nu ja, landje... Volgens Vakantielanden.net valt dat nog wel mee, want deze site steekt van wal met de volgende ontboezeming: “De oppervlakte van België is maar liefst 32.547 vierkante kilometer.” Maar liefst? Misschien is het wel ironisch bedoeld. Het cijfer stemt overigens niet overeen met de officiële cijfers (30.528 km² en 33.990 km², respectievelijk exclusief en inclusief het zeegebied).

Bij Vakantielanden.net houden ze er nog wel meer rare ideeën op na, want iets verder luidt het: “In Vlaanderen bestaat een gemiddeld ontbijt uit boterhammen belegd met boerenhesp en boter.” Het wordt nog smeuïger, want: “Ook wordt er kop of hoofdvlak gegeten: mals vlees uit een varkenskop, gestoofd met laurier, kruidnagel, zout, peper en ui.” En dan volgt de klap op de vuurpijl: “Soep is zeer geliefd bij de Belgische bevolking, vooral aan het begin van de middag.”

Een veel gemaakte fout bij buitenlanders is dat ze denken dat Vlamingen “Vlaams” spreken in plaats van Nederlands. Zelfs onze noorderburen trappen in die val. Vakantielanden.net meldt: “België kent twee talen, namelijk het Frans en het Vlaams. De Frans sprekende Belgen wonen in het zuiden (Wallonië), de Vlaams sprekenden in het noorden (Vlaanderen). Het Vlaams vertoont veel overeenkomsten met het Nederlands. In Vlaanderen zul je als Nederlands sprekende weinig problemen ondervinden als je je verstaanbaar wilt maken.” Een hele opluchting.

De fout wordt niet alleen door Nederlanders gemaakt want ook de site van de (Franse) reisgids Guide du Routard heeft het over “le flamand”. Foei! Gelukkig heeft de Routard ook een aantal waardevolle tips in petto. Zoals daar zijn: “Iemand van het andere geslacht kust men éénmaal of driemaal (geen tweemaal!)”, “Laat u nimmer laatdunkend uit over de koninklijke familie, want zoiets getuigt van slechte smaak.” en “Men komt niet te laat op een afspraak, alleen het academisch kwartiertje wordt getolereerd.”

Zie landenportaal NIS: http://statbel.fgov.be/port/cou_eu_nl.asp#BE

hildevanhamme
17th March 2005, 13:23
Daar kan ik nog iets aan toevoegen:

Hier in Zweden kennen ze de Belgen vooral van de chocola natuurlijk maar ook van de oh zo vriendelijke Walen die gaan Engels willen spreken. Heb hier al een aantal mensen ontmoet die zich dat vooral herinnerde van hun bezoek aan België. Zelfs op de luchthaven van Charlerloi wilden ze geen engels spreken.
Tof als je dan je eigen landje moet gaan verdedigen.

Barst
18th March 2005, 14:17
,,Belgen doen het beter''

Van onze redacteur in Nederland


DEN HAAG - Veel Belgen leven in de overtuiging dat Nederland efficiënter wordt bestuurd dan ons land. Onze noorderburen zijn daar zelf niet van overtuigd. Twee Nederlanders, Noor Huijboom en Jorrit De Jong, schreven er een boek over: ,,Belgen doen het beter, zes redenen om morgen te emigreren''.


NEDERLANDERS lopen niet zo hoog op met hun ambtenaren en politici. We zijn te zelfgenoegzaam, klinkt het. ,,Onze omringende landen boeken meer vooruitgang met het verbeteren van de overheid.'' Een voorbeeld is de Kruispuntbank Sociale Zekerheid in België. Volgens de auteurs werden zelfs de Nederlanders even stil toen ze dat systeem leerden kennen.

De meeste Belgen geloven nog minder dan de Nederlanders dat de Belgische overheid het echt wel beter doet dan de Nederlandse. ,,Dat heeft alles te maken met beeldvorming. Met vertrouwen in de overheid. En met de manier waarop burgers, ambtenaren en politici die zaken aanvoelen.''

Huijboom en De Jong namen de proef op de som. Waar ben je als burger of ondernemer beter af, vroegen ze zich af. Het resultaat is geen wetenschappelijke vergelijking maar een reisverslag langs het parcours dat burgers en ondernemers moeten afleggen door de overheidsbureaucratie.

Als je wil immigreren om met de liefde van je leven te trouwen, ben je dan beter af met een Belg of een Nederlander? Begin je beter een broodjeszaak in Antwerpen of in Amsterdam? Waar is je belastingaangifte makkelijker in te vullen?

Niet enkel burgers en ondernemers komen in het boek aan bod. Ook ambtenaren en politici maken duidelijk waarom de overheid faalt of werkt.

Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging, Vincent Van Quickenborne (VLD), was gisteren samen met de Nederlandse staatssecretaris Medi van der Laan (D66) uitgenodigd bij de voorstelling van het boek in Den Haag.

Opmerkelijk was de getuigenis van Tamer Gudrun, die in Amsterdam een sandwichbar wilde openen. Een jaar en twee dagen geleden begon zijn lijdensweg, vandaag is hij nog steeds niet aan de slag. ,,Vergunningen, weet u wel.''

Toch zijn er ook een aantal zaken die bij onze noorderburen beter zijn georganiseerd. De belastingsadministratie bijvoorbeeld. 80 procent van de Nederlanders vult zijn aangifte elektronisch in. ,,Niet alleen hoog opgeleiden, ook mensen die zelf geen internettoegang hebben. Zij kunnen terecht bij de belastingservice van de vakbonden'', aldus De Jong.

Ondanks de titel van het boek, doen Belgen het lang niet altijd beter. Uiteindelijk blijkt de strijd Nederland-België een nek-aan-nek-race te zijn. ,,Laten we vooral Vlaams blijven en dus bescheiden'', merkte staatssecretaris Q op. ,,Het blijft ongelofelijk traag gaan, ook in ons land.'' Het Europese land dat als eerste werk maakt van een efficiënte overheid zoals in Singapore of Hong Kong, zal alle investeringen aantrekken, aldus Q.

Volgens de auteurs wordt het verschil tussen de twee landen nog het best geïllustreerd door de verschillende manier waarop Nederlanders en Belgen frieten bakken. ,,Nederlanders lezen de gebruiksaanwijzing. Belgen luisteren naar de frieten om vast te stellen wanneer ze goed gebakken zijn.''

Belgen doen het beter, Noor Huijboom en Jorrit De Jong, uitgegeven bij Meulenhoff/Manteau.


18/03/2005 Steven Samyn

©Copyright De Standaard