PDA

Bekijk de volledige versie : Europese bisschoppen mengen zich in energiedebat


Barst
24th November 2006, 18:35
Europese bisschoppen mengen zich in energiedebat


BRUSSEL - Voor de Europese bisschoppen moet een halve eeuw verdrag van Rome een hefboom worden om de burger opnieuw voor het Europees project te mobiliseren. Op 25 maart 2007 zullen de Europese regeringsleiders in Berlijn een plechtige verklaring uitgeven waarin ze de oprichting van de Europese Unie herdenken. De Europese bisschoppen dringen erop aan dat die verklaring de christelijke en humanistische wortels van het Europees project onderkent. Opmerkelijk is dat de Europese bisschoppen zich op hun beurt in hun energiedebat mengen.


De Verklaring van Berlijn die de EU-regeringsleiders naar aanleiding van 50 jaar Verdrag van Rome op 25 maart in Berlijn publiek zullen maken, wordt een belangrijk evenement. Onder meer voor de Europese katholieken. Op 23 maart komen ze in Congres in Rome bijeen en daar zal 50 jaar Europese Unie eveneens met een verklaring worden herdacht.

Deze week waren 22 Europese prelaten die zich in Comice hebben verenigd, in plenaire vergadering in Brussel bijeen. Er werd over de ontwerptekst van de wijzen gepraat, die de basis voor de Romeinse verklaring van de katholieken moet vormen. In die groep zitten veel Europese oud-gedienden, zoals onder meer voormalig Commissievoorzitter Jacques Santer. In deze groep van 25 zit één Belg: voormalige EU-ambassadeur Philippe de Schoutheete. Begin januari zou de tekst van de wijzen worden vrijgegeven. Of hier een verwijzing naar God in zit, is momenteel niet duidelijk.

De 22 bisschoppen die deze week in Brussel vergaderden, maakten zelf een document publiek waarin ze op het belang van de viering 50 jaar Verdrag van Rome wijzen. Het kan een hefboom worden om de burgers opnieuw voor Europa te mobiliseren. ,,De Verklaring van Berlijn, aldus de bisschoppen, is een unieke kans om de burgers de waarden en de doeleinden van het Europees project uit te leggen.'' Voor de bisschoppen is de Europese Unie in de eerste plaats een ethisch project, dat aan de politieke Unie vooraf gaat.

Voor de 22 prelaten is het een onweerlegbaar feit dat de Europese Unie christelijke wortels heeft. Daarbij verwijzen ze naar een toespraak uit 1957 van de (ongelovige) Paul-Henri Spaak in de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Opmerkelijk is dat de bisschoppen tijdens hun plenaire vergadering lang wisselden over de energieproblematiek van gedachte wisselden. Dat gebeurde onder supervisie van de hulpbisschop van Warschau Piotr Jarecki. Volgens de Poolse prelaat dringt zich in deze een apostolische en solidaire benadering op. De Franse jezuïet Henry Madelin, die door Comice als energiedeskundige was aangetrokken, wees op het gevaar dat Europa de volgende jaren steeds afhankelijker van Rusland zal worden. ,,We zullen, zo luidde het advies, in de toekomst soberder en evangelischer moeten leven.'' In dat proces zag de jezuïet een belangrijke plaats voor de kerk weggelegd.

In Commice geeft ook de Belgische kerkprovincie present. Ze wordt er door Jozef De Kesel, hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel vertegenwoordigd.


Blog DS, 24-11-2006