PDA

Bekijk de volledige versie : Egypte: Billenknijpers steeds brutaler


Barst
23rd November 2006, 17:14
Egypte: Billenknijpers steeds brutaler


Vrouwen worden in Egypte steeds vaker op straat lastiggevallen door gefrustreerde jongeren.


Dina (22) stond met enkele vriendinnen voor de Metro-bioscoop in Caïro te wachten tot ze naar binnen mocht, toen ze werd belaagd door tientallen jongens. „Ik werd ingesloten en bij mijn billen en borsten gegrepen. Ik probeerde te vluchten, maar ze bleven maar komen.”

De ramadan was net voorbij en Egypte vierde de Eid al-Fitr, het suikerfeest. Die avond en die erna werden downtown, in het centrum van Caïro, een tiental meisjes achterna gezeten door mannen, betast en in enkele gevallen zelfs ontkleed.

De pers sprak van de ’gewelddadige seksuele revolutie downtown’. Bewoners van het centrum zeggen dat dit soort incidenten de afgelopen jaren tijdens de drukte van Eid steeds vaker plaatsvinden. De toenemende seksuele frustratie onder jonge Egyptenaren komt dan tot uitbarsting.

Dit jaar werd het probleem voor het eerst bekend bij het grote publiek, nadat bloggers artikelen en foto’s van de incidenten op websites plaatsten. Een satellietzender nam het nieuws over, waarna de discussie losbarstte.

De overheid verklaarde echter dat, hoewel er opstootjes waren geweest in het centrum, geen vrouwen waren lastiggevallen. De staatsmedia kregen opdracht niet over het onderwerp te berichten. En de religieuze autoriteiten verklaarden dat de vrouwen het gedrag zelf hadden uitgelokt door hun onkuise kleding.

„Met of zonder hoofddoek”, zegt Ahmed, winkelier tegenover de Metro-bioscoop, „álle vrouwen die in de buurt waren, werden betast op plekken die ik niet wil noemen. Ik schaam me diep dat dit gebeurt.”

De ontkenning door de autoriteiten heeft tot grote verontwaardiging geleid, net als het falen van de politie om in te grijpen. De afgelopen weken zijn bijna dagelijks demonstraties gehouden tegen de ’wijdverbreide seksuele intimidatie’.

De politie greep telkens in door de betogers in te sluiten of te arresteren. „De overheid steekt de kop liever in het zand”, zegt Abier El Barbary, psychologe van de Amerikaanse universiteit van Caïro. „Maar seksuele intimidatie is een groeiend probleem in Egypte.”

Elk jaar kloppen weer meer studentes bij haar aan die zijn lastiggevallen door mannen op straat, vertelt El Barbary. „De gebeurtenissen hebben voor veel commotie gezorgd op de campus. De meisjes gaan alleen nog maar in groepen naar buiten.”

Volgens de psychologe komt de seksuele intimidatie voort uit de toenemende ontevredenheid onder jonge Egyptenaren, voor wie seks voor het huwelijk verboden is. „Vanuit hun cultuur wordt hen seksualiteit onthouden, maar tegelijkertijd wordt het ze opgedrongen via internet, reclameborden met schaars geklede vrouwen en satellietzenders die porno uitzenden.”

De frustratie is volgens El Barbary echter ook economisch. „Egyptenaren hebben relatief minder geld dan vroeger, waardoor een huwelijk voor velen onbetaalbaar is. Aan de andere kant worden ze steeds meer geconfronteerd met de mogelijkheden. Ze zien het comfort van anderen om zich heen, op straat of op televisie. Maar ze kunnen het zelf nooit betalen.’

Daarbij speelt bovendien een rol dat de overheid de adeb (controle op de openbare zeden) en ahdad (jeugdpolitie) heeft afgeschaft. „Tot enkele jaren geleden werd je gearresteerd als je bijvoorbeeld op straat zoende. Mensen waren gewend om in de gaten te worden gehouden. Als je dat plotseling weghaalt, krijg je problemen. Ze zijn in de war.”

Dina is een pseudoniem. Haar echte naam is bekend bij de redactie.


Trouw, 23-11-2006