PDA

Bekijk de volledige versie : The woodsman, nieuw in bioscoop (recensie vrt)


katleen
7th March 2005, 09:21
Genuanceerde kijk op pedofilie in "The woodsman"

Na een gevangenisstraf van twaalf jaar wordt Walter (ingehouden en tegelijk verbluffende vertolking van Kevin Bacon, die deze film ook coproduceerde) in voorlopige vrijheid gesteld. Hij kan aan de slag in een houtzagerij. Daar gedraagt hij zich zo onopvallend mogelijk. Afstandelijk zelfs. De debuutfilm van Nicole Kassel vertelt het verhaal op een genuanceerde manier.

Walter is ook afstandelijk tegenover Vicke, een collega die Walter wel ziet zitten. Het verleden heeft Walter wantrouwig gemaakt. Niet in het minst tegenover zichzelf. De reden: hij werd veroordeeld wegens pedofilie.

Hij heeft prille tienermeisjes "gemolesteerd". Alhoewel de film elke vorm van sensatiezucht vermijdt en discreet blijft over wat Walter nu precies gedaan heeft, wordt wel duidelijk gemaakt dat het zeker niet om brutale verkrachtingen ging.

Hoe dan ook, Walter weet dat hij voortaan beter uit de buurt van jonge meisjes blijft.

Elke week zoekt Walter zijn therapeut op en hij wordt ook regelmatig gecontroleerd door politie-inspecteur Lucas (goede rol van hiphop-ster Mos Def), die behoorlik intimiderend uit de hoek kan komen.

Lucas kent namelijk de statistieken over recidivisten en als politieman heeft hij zelf al gezien wat psychotische kinderverkrachters kunnen aanrichten. Op het werk wordt Walter in het oog gehouden door een achterdochtige secretaresse, maar anderzijds komt het dan toch tot een relatie met Vickie.

Zij stelt zich vragen over zijn geslotenheid, maar ze heeft in haar jeugd ook een en ander meegemaakt waarmee ze evenmin te koop wil lopen. Misschien begrijpt ze daarom intuïtief de terughoudendheid van Walter.

De boswachter en de boze wolf

De titel "The woodsman" verwijst naar het sprookje van Roodkapje. Dat meisje werd immers door een brave boswacher net op tijd gered uit de buik van de Grote Boze Wolf.

Op een bepaald moment in het verhaal zal Walter een pedofiel in elkaar slaan die hij in de buurt van jongetjes heeft zien rondhangen. Wil Walter de brave boswachter worden of zal hij opnieuw toeslaan als de Grote Boze Wolf?

Dat element zorgt uiteraard voor een ingebouwde spanning, maar dit maakt van deze film niet zomaar een gewone, zeg maar "banale" thriller. Gezien het onderwerp zou dat trouwens niet erg kies zijn.

Subtiele en integere film met uitstekende cast

Wat "The woodsman" juist zo goed, indringend en beklijvend maakt, is het feit dat de debuterende cineaste Nicole Kassell erin geslaagd is, hierbij geholpen door een uitstekende cast, haar verhaal op een integere, subtiele en zeer genuanceerde wijze te vertellen.

Dat is van fundamenteel belang als men een beladen thema als pedofilie wil aansnijden. Neen, Walter wordt niet als een onschuldig slachtoffer geportretteerd, want dat is hij niet. Maar verdient hij daarom geen tweede kans? Statistieken over sexcriminelen bevatten toch ook cijfers over mensen die niet hervallen.

Ja, de omgeving gedraagt zich ongemeen vijandig, maar is het zo ongewoon dat mensen de onschuld van hun kinderen willen beschermen. Het is op die dunne koord dat "The woodsman" balanceert én overeind blijft.

Bron: vrtnieuws.net
Jan Temmerman