PDA

Bekijk de volledige versie : Strenger flitsen=kassa kassa


Barst
7th March 2005, 01:10
Strenger flitsen betrapt tot tien keer meer overtreders


BRUSSEL - Van twee tot tien keer meer vastgestelde snelheidsovertredingen. Dat is de voorzichtige balans na enkele weken strenger flitsen. ,,We zullen ons moeten reorganiseren om het werk aan te kunnen'', klinkt het bij de politiekorpsen. Ze willen overleg met hun parketten over de aanpak.


Sinds nieuwjaar is een rondzendbrief van de procureurs-generaal van kracht die oplegt dat er geen tolerantiemarge meer gehanteerd mag worden bij de vaststelling van snelheidsovertredingen. Dat betekent dat ook de lichte overtredingen, waar vroeger een oogje voor dichtgeknepen werd, geverbaliseerd moeten worden. Er werd gevreesd dat deze nultolerantie tot een piek in het aantal processen-verbaal zou leiden, nadat het afgelopen jaar het aantal inbreuken, ondanks de strengere controles, afgenomen was.

Een rondvraag door de redactie leert dat veel korpsen inderdaad tegen een berg pv's aankijken. Bij de federale wegpolitie in Oost-Vlaanderen is te horen dat tot drie keer meer overtredingen vastgesteld worden. Dat betekent duizend extra per dag. In een jaar zal het aantal processen-verbaal er volgens de prognose van 102.000 naar meer dan 200.000 stijgen.

De collega's van de West-Vlaamse wegpolitie tellen twee keer zoveel pv's, afhankelijk van het feit of het een zichtbare controlepost was of niet. Zij verwachten hun echte piek bij de start van het toeristische seizoen rond Pasen, wanneer de trek naar de kust begint.

De lokale politie van Aalst deed vorige maandag mee aan de Verkeersveilige Dag, als herdenking van de kettingbotsing in Nazareth in 1996. Zij maakte de vergelijking. Volgens de ,,oude'' tolerantie werden er 23 inbreuken geregistreerd, volgens de nultolerantie 230. Dat is bijna tien keer zoveel. Ook in Sint-Niklaas is te horen dat het aantal overtredingen ,,verveelvoudigd is''.

De overtredingen worden afgehandeld volgens de methode van de onmiddellijke inning, dat wil zeggen dat de politie de overtreders aanschrijft met de vraag de boete te betalen. Dat werk neemt nu zienderogen toe.

De korpsen zeggen dat ze moeten roeien met de riemen die ze hebben. Hier en daar moeten ze het werk anders organiseren.

,,Hopelijk hebben de boetes snel effect op het rijgedrag en zal na de aanvankelijke stijging het aantal pv's weer drastisch dalen'', zegt de Aalsterse commissaris Veerle Vermeir.

Aalst, Sint-Niklaas en andere korpsen uit dat arrondissement overleggen midden maart met het parket van Dendermonde. Procureur Christian Du Four wil tot een gezamenlijke aanpak komen, die de dingen werkbaar houdt. Tegenover streng maar minder lang flitsen - een suggestie die vele politiemensen doen - staat Du Four weigerachtig. ,,Het zou een slecht signaal zijn naar de bevolking, want de pakkans zou dalen.''

In de zone Roeselare-Izegem-Hooglede houdt men de boot van de nultolerantie nog een beetje af. Commissaris Martin Courtens: ,,Volgens simulaties zou de werklast verviervoudigen. We kunnen dat aan, maar dat zou ten koste gaan van andere acties, zoals alcoholcontroles en het opvolgen van zwaar vervoer. Ook wij wensen daarover met het parket te overleggen.''

In andere delen van het land verandert de rondzendbrief de toestand amper. De meeste zones in Vlaams-Brabant hanteerden al een nultolerantie wat de onbemande camera's betreft. Zo ook Vilvoorde-Machelen, waar dat zijn effect niet miste: in 2003 zat 54 procent van de gecontroleerde voertuigen boven de toegelaten snelheid, in 2000 was dat al maar 27 procent meer. Voor de bemande controles houdt men het bij een ,,pragmatische'' tolerantie, volgens de verwerkingscapaciteit.

Iets vergelijkbaars gebeurt in Antwerpen. ,,Er is een geleidelijk proces naar de nultolerantie bezig'', zegt commissaris Hubert Ruypers. Na een vroegere terughoudendheid besliste het Antwerpse parket ook de rondzendbrief te gaan toepassen.


07/03/2005 Tom Ysebaert

©Copyright De Standaard