PDA

Bekijk de volledige versie : Ruim honderd geleerden in Irak ontvoerd


Barst
15th November 2006, 00:14
Ruim honderd geleerden in Irak ontvoerd


Bagdad, 14 nov. In het centrum van Bagdad zijn vandaag 100 tot 150 wetenschappers en andere stafleden ontvoerd van het onderzoeksinstituut van het Iraakse ministerie van Hoger Onderwijs. Alle universiteiten zijn nu door de minister gesloten zolang de bewaking niet is verbeterd.


Het was de grootste massaontvoering sinds het begin van de oorlog in 2003. Volgens een getuige namen de circa tachtig ontvoerders alleen sunnieten mee. Het hoofd van de onderwijscommissie van het parlement, Alaa Makki, sprak van een „nationale catastrofe”. Wetenschappers zijn al lange tijd doelwit van geweldplegers.

Minister van Hoger Onderwijs Abed Theyab, zelf een sunniet, zei geen andere keuze te hebben dan sluiting van de universiteiten. Hij zei dat hij de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie herhaaldelijk had gevraagd universiteiten en zijn ministerie te beveiligen, maar zonder resultaat.

De daders waren gekleed in de blauwe camouflage-uniformen van de politiecommando’s van het ministerie van Binnenlandse Zaken en kwamen aanrijden in een vloot van veertig nieuwe bestelauto’s, aldus getuigen. Uniformen zijn overal te koop, maar de politie is sterk geďnfiltreerd door shi’itische milities. Volgens een politiewoordvoerder hadden de ontvoerders de wegen naar het ministerie afgezet tijdens hun twintig minuten durende overval. Een getuige meldde dat politiepatrouilles werkeloos toekeken.

De overval deed denken aan een massaontvoering in juli in Bagdad, dichtbij het ministerie, toen 30 mensen werden meegenomen van een bijeenkomst van het Iraakse Olympisch Comité. Zes werden later vrijgelaten. Van de rest, inclusief de voorzitter van het Comité, is niets meer vernomen. De daders droegen ook blauwe uniformen.

De meeste slachtoffers van ontvoeringen eindigen onder de lijken die dagelijks op straat en op vuilnisbelten worden gevonden. Gisteren werden in Bagdad 46 lijken gevonden, zondag honderd. „De meesten van hen waren gefolterd”, aldus een zegsman van Binnenlandse Zaken. Dat is de praktijk bij shi’itische milities, die volgens functionarissen onder andere elektrische boren gebruiken. (Reuters, AFP, AP)


NRC, 14 november 2006

wim leenaerts
15th November 2006, 11:56
Doet me denken aan 'A league of extraordinary gentlemen' :D
Wel verontrustend nieuws natuurlijk... De meest rationele mensen in dat land gaan ze eens even ontvoeren. Misschien dat ze de rebellen wat verstand kunnen aanpraten...

Barst
16th November 2006, 16:52
Gekidnapte personen dood teruggevonden


BAGDAD - De zestig mensen die vanmorgen gekidnapt werden in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vermoord teruggevonden. Dat meldt de Iraakste staatszender al-Iraqiya.


Vanmorgen werden zes busjes, die elk elf passagiers kunnen vervoeren, gekaapt in de al-Rabeestraat in het district al-Adl. Kort na de kidnapping werden volgens al-Iraqiya tientallen lijken gevonden. Volgens de televisie ging het om de mensen die donderdagmorgen ontvoerd werden toen ze met minibussen uit een vooral door sjiieten bewoonde wijk van Bagdad vertrokken waren.


Tweede kidnapping op korte tijd

Begin deze week werden al tientallen wetenschappers ontvoerd in Bagdad. Woensdag waren er berichten vanuit het kantoor van al-Mailiki dat het maar om een veertigtal gekidnapten ging, van wie op twee na allen weer vrij waren gelaten. Er was dan informatie van Binnenlandse Zaken dat van 100 tot 150 ,,het grootste deel was bevrijd''.

Donderdag liet het ministerie voor Hoger Onderwijs weten dat nog tachtig ontvoerden in handen van hun kidnappers zijn. Volgens minister van Hoger Onderwijs Abed Diad al-Oujaili zijn het er minstens zeventig en hebben ,,bevrijde'' gegijzelden verteld dat sommige andere ontvoerde mensen gedood zijn.

De bewindsman heeft zijn deelname aan de regeringswerkzaamheden opgeschort tot alle gegijzelden weer op vrije voeten zijn.


Blog DS, 16-11-2006