PDA

Bekijk de volledige versie : Opportuniteit BTW-verhoging?


Barst
3rd March 2005, 01:05
Btw-verhoging slecht voor economie


BRUSSEL - Een verhoging van de verbruiksbelasting - zoals een hoger btw-tarief op (consumptie)producten - is bijzonder nadelig voor de economische groei en de werkgelegenheid. Dat blijkt uit studies door de Nationale Bank en het Federaal Planbureau. De Confederatie Bouw gebruikt de studies in haar verzet tegen het voorstel van premier Guy Verhofstadt voor een hogere verbruiksbelasting.


VERHOFSTADT is gewonnen voor een drastische verlaging van de directe belastingen, op productie en arbeid, en voor een verhoging van de indirecte belastingen, op de aankoop of het gebruik van producten. Die verschuiving moet de delokalisatie van Europese bedrijven naar lagelonenlanden helpen tegengaan. Verhofstadt heeft daarover eind februari een nota gestuurd naar de regeringen van de 25 EU-lidstaten, in aanloop naar de economische top van 22 maart in Brussel.

In eigen land krijgt de premier applaus van onder anderen Roland Duchâtelet, bedrijfsleider van Melexis en voorzitter van de politieke partij Vivant. De Confederatie Bouw toont zich echter een grote tegenstander.

Gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere van de bouwfederatie steunt zijn verzet op cijfermateriaal ,,van de twee belangrijkste studiebureaus van de federale overheid: de Nationale Bank en het Planbureau''.

De impact van een btw-verhoging ter waarde van 1,5 miljard euro - ter compensatie voor een even grote lastenverlaging op arbeid - is nadelig voor bedrijven en werkgelegenheid. Van alle alternatieve inkomstenbronnen voor de sociale zekerheid, heeft een btw-verhoging de meest negatieve impact op de werkgelegenheid (min 25.800 jobs). Het zou de economische groei met 0,2 procentpunt doen vertragen. Dat is zowat een tiende van de totale economische vooruitgang. Voor de bouwnijverheid zou het zelfs om een groeivertraging met 1,3 procentpunt gaan.

Volgens De Mûelenaere tonen de simulaties aan dat een verschuiving van belastingen op arbeid naar een verbruiksbelasting niet via een btw-verhoging moet gebeuren. ,,De btw-inkomsten liggen nu al hoger dan het EU-gemiddelde.'' Hij ziet wel nog ruimte in hogere accijnzen op producten als sigaretten, alcohol, brandstof en personenwagens. Volgens de Nationale Bank liggen de Belgische accijnzen op die producten inderdaad gevoelig lager dan in rest van Europa.


03/03/2005 Johan Rasking

©Copyright De Standaard