PDA

Bekijk de volledige versie : Aids? Maak er gewoon een knoop in!


Barst
15th July 2004, 15:03
VS houden knip op beurs


BANGKOK (ap, reuters) - De VS storten volgend jaar geen miljard dollar in het Wereld Aids Fonds van de VN. De secretaris-generaal Kofi Annan had daartoe opgeroepen op de internationale aidsconferentie in Bangkok.


,,Daar komt niets van in huis'', zei Randall Tobias, de Amerikaanse aidscoördinator. Hij onderstreepte dat de VS de grootste donor ter wereld zijn voor aidsbestrijding.

De VS verkiezen hun eigen aidsnoodplan dat loopt over vijf jaar in vijftien landen, voornamelijk in Afrika en de Caraïben. Actievoerders klagen dat die landen opgenomen zijn in het noodplan omdat ze Bush' filosofie van onthouding als het beste wapen inzake preventie onderschrijven. Aan het plan hangt een prijskaartje van 15 miljard dollar. Daarnaast storten de VS 200 miljoen dollar in het VN-fonds.

Analisten zeggen dat de bilaterale acties van de VS het VN-fonds, dat actief is in 120 landen, ondermijnen. Annan spoorde de VS dinsdag aan om het leiderschap op zich te nemen in de strijd tegen de epidemie en daarbij dezelfde toewijding te tonen als in de strijd tegen terrorisme. Het VN-fonds komt voor 2005 meer dan drie miljard tekort.

De morele agenda van Washington, het handelsbeleid en de voorwaarden die de VS stellen bij het toekennen van fondsen werden de voorbije dagen zwaar onder vuur genomen door activisten en wereldleiders in Bangkok.


15/07/2004

©Copyright De Standaard