PDA

Bekijk de volledige versie : Test kan Alzheimer in vroeg stadium opsporen


Barst
10th November 2006, 02:14
Test kan Alzheimer in vroeg stadium opsporen


Nederlandse artsen hebben een test ontworpen die de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium kan opsporen.


Het gaat om drie eiwitten in het hersenvocht die duiden op aantasting van het brein. Komen ten minste twee van die eiwitten in een verhoogde concentratie voor, dan zal de patiënt in de meeste gevallen Alzheimer hebben. Zijn alle eiwitten in een normale hoeveelheid aanwezig, dan lijkt de ziekte uitgesloten.

Het voordeel van de test, uitgevoerd met een ruggeprik, is dat hij de ziekte in een vroeg stadium en bij patiënten jonger dan 65 jaar kan voorspellen. De hersenscan en het neuropsychologisch onderzoek, die nu worden gebruikt om een vermoeden van Alzheimer te bevestigen, kunnen dan nog normaal zijn.

De vroege helderheid heeft nog meer voordelen, zegt neuroloog in opleiding Niki Schoonenboom, die vandaag op de nieuwe test hoopt te promoveren. „Als patiënten er vroeg bij zijn, kunnen ze met medicijnen nog een tijdje op een redelijk niveau functioneren. Dat geeft de omgeving de gelegenheid om begeleiding te regelen.” Er bestaat nog geen genezende behandeling voor de ziekte van Alzheimer. De beschikbare medicijnen houden alleen een bepaalde communicatiestof in de hersenen op peil, zodat de patiënt relatief alert blijft. Ondertussen gaat de achterliggende aantasting van het brein door.

Op dit moment telt Nederland zo’n 200.000 patiënten met dementie. In verreweg de meeste gevallen betreft het de ziekte van Alzheimer.


Trouw, 10-11-2006