PDA

Bekijk de volledige versie : Rusland bant Borat (CENSUUR???)


Pieterjan
10th November 2006, 00:08
Rusland bant Borat

MOSKOU - Rusland heeft de film van Borat in de ban gedaan. De film Borat: Cultural Learnings Of America For Make Benefit Glorious Nation Of Kazakhstan schetst een achterlijk beeld van Kazachstan, het buurland van Rusland.
Een woordvoerder van het Russische ministerie van Cultuur heeft de BBC laten weten dat zijn land voor de vertoning van de film geen vergunning afgeeft. De Britse komiek Sacha Baron Cohen speelt in de rolprent de Kazachstaanse journalist Borat die naar Amerika gaat.

In de Verenigde Staten en Europa is de film een kaskraker. Kazachstan was echter niet opgezet met de film, waarin de bevolking wordt neergezet als paardenpis drinkende boeren.

http://destandaard.be/Assets/Images_Upload/FFI11_BORAT3.MM.jpg

Barst
10th November 2006, 22:50
Studenten uit ’Borat’ klagen filmmaatschappij aan


SANTA MONICA - Twee studenten die in de succesfilm Borat in duidelijk beschonken staat racistische en seksistische opmerkingen maken, hebben de producenten van de film aangeklaagd. Volgens de aanklacht die donderdag namens hen werd ingediend werden zij vorig jaar oktober door leden van het productieteam mee naar een bar genomen om wat ’losser’ te worden voor hun optreden in wat hun werd voorgeschoteld als een documentaire.


De film Borat: Cultural Learnings of America For Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan is in werkelijkheid geen documentaire, maar een mix van fictie en improvisatie waarin de Kazachstaanse journalist Borat, een typetje van de Britse komiek Sacha Baron Cohen, een reis maakt door de Verenigde Staten en daar allerlei mensen ontmoet.

De rol van de studenten zou zijn in een camper rond te rijden en ’lifter Borat’ op te pikken. Na inname van een grote hoeveelheid drank tekenden de twee een formulier voor deelname, waarbij hun werd verzekerd dat de ’documentaire’ alleen buiten de VS zou worden vertoond, aldus de aanklacht. In plaats daarvan steeg Borat afgelopen week naar de bovenste plaats op de Amerikaanse filmranglijst.

Volgens de aanklacht zijn de studenten door de crew tot gedrag aangezet dat zij normaal nooit zouden vertonen. Zij voelen zich belachelijk gemaakt en vernederd door de film en eisen dat hun aandeel daarin wordt geschrapt en de emotionele en lichamelijke schade die zij er naar eigen zeggen door hebben opgelopen wordt vergoed. Volgens een woordvoerder van de filmmaatschappij, 20th Century Fox, mist de aanklacht elke grond.


Blog DS, 10-11-2006

Barst
18th November 2006, 04:15
Enkele culturele lessen uit de Borat-rage


HET loopt storm voor de film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan , waarin Borat, een reporter uit de voormalige sovjetrepubliek Kazachstan, in opdracht van zijn regering op inleefreis naar de Verenigde Staten gaat. De prent, waarin Kazachstan wordt afgebeeld als een land van gedegenereerde, incestueuze pummels en jodenhaters, joeg het establishment van Kazachstan, haar pr-adviseurs en diplomaten de kast op. Intussen belandde hij ook in Rusland op de index, al circuleren er veel illegale kopieën.


Omdat ik een tijd in Kazachstan heb gewoond en gewerkt, het land intensief bereisde en het al een jaar of tien volg, wordt mij soms gevraagd wat ik over de Borat-rage denk. Dus ben ik gaan kijken. De film dankt zijn succes uiteraard aan de MTV-affiliatie en de grotesk-anale fratsen van de Britse komiek en hoofdrolspeler Sacha Baron Cohen, en niet aan enige plotse belangstelling voor het wel en wee in het verre Kazachstan. Maar een vraag die velen interesseert, is wat er nu allemaal van waar is: is de sociale status van vrouwen in Kazachstan echt lager dan die van honden; is de jodenjacht er echt een nationale sport?

Welaan dan. Zowel Borat als zijn dorp, de typetjes die er rondlopen en het landschap lijken niet op het echte Kazachstan. Wellicht hebben de makers in een zigeunerdorp ergens op de Balkan gefilmd. Het personage Borat ziet er fysiek zelfs helemáál niet uit als een Kazach, de etnie waarnaar het land genoemd is en die eerder mongoloïde gelaatstrekken heeft. Tussen haakjes, de generiek van de film is in het Russisch, samen met het Turkse Kazachs de officiële taal van het land. Maar wat Borat en zijn 'producer' onder elkaar brabbelen, is geen van de twee. Het klinkt veeleer als een West-Slavische taal.

Hoe het dan met 'de vrouwen' in 'Kazachstan' gesteld is? Dat hangt af van waar en in welke sociale omgeving je zit. Over het algemeen is dat niet beter of slechter dan in veel andere ex-sovjetlanden, maar zeker géén Borat-toestanden. En tenslotte leven er nog zo'n twintigduizend joden in Kazachstan. Voor de onafhankelijkheid zaten er een pak meer. Dat velen hun biezen pakten naar Israël en het Westen heeft niet te maken met 'Joodje jagen', maar met economische migratie. Georganiseerd populair antisemitisme is er niet in Kazachstan. Zowat de helft van de bevolking bekent zich tot de islam, al is een deel niet praktizerend en ziet het er ook niet naar uit dat het gerommel in Gaza en Zuid-Libanon veel antisemitische emoties heeft aangewakkerd onder de Kazachse moslims.

Dit gezegd zijnde, er zijn in de film, misschien zelfs onbedoeld, rake typeringen die wél uitstaans hebben met de realiteit in Kazachstan. Zo is er Borats buurman Nursultan Tuyakbaj, die altijd wil hebben en doen wat zijn rijkere en bekende buurman heeft en doet. Dat is kenmerkend voor de mentaliteit van de Kazachse elite, haar entourage en de nieuwe rijken. De Kazachse samenleving heeft de economische neergang, het statusverlies en de ontrafeling van de sovjetsamenleving na de plotslinge onafhankelijkheid van het land begin de jaren negentig slecht verteerd. Nu sinds enkele jaren de olie- en gasdollars binnenstromen - tenminste naar sommige centra en bevolkingslagen - is er een compensatiereflex. Die uit zich onder meer in het imiteren van levenswijzen uit het Westen en van de 'nieuwe Russen', het neerpoten van grandiose bouwsels en façades en assertieve grootspraak, al is dat fenomeen niet uniek voor Kazachstan.

Hoe dan ook, het verklaart de gecrispeerde reacties van de Kazachse elite op de film. Borat mag dan het land op de kaart gezet hebben, als zoiets op je kop valt op een moment dat je je toch zó inspant om internationaal au sérieux genomen te worden, dan komt dat natuurlijk iewat ongelegen.

Buiten de officiële communiqués zijn de meningen over de film in Kazachstan verdeeld. Weinig zaaleigenaars durven hem te programmeren, dus bekijken de mensen hem thuis op een illegale dvd. Onlangs verklaarde een opposant dat ,,het corrupte familieregime in Kazachstan het Borat-imago verdient''. Bij de man en vrouw uit de straat en de steppe, voor zover ze al weet hebben van de zaak, gaan de reacties van 'laat maar waaien' over geamuseerd tot gechoqueerd. Zin voor absurde humor en zelfspot is de kazachen zeker niet vreemd, op dat vlak hebben ze niets te leren van politiek correcte westerlingen. Alleen wordt het als een vernedering ervaren als de spot van 'buitenstaanders' komt.

Het klinkt als een cliché, maar Kazachstan is een land met een onzekere identiteit. Als voormalige sovjetrepubliek is het land sterk gerussificeerd, maar niet Russisch. Een moslimland kun je het ook bezwaarlijk noemen. En de nomadencultuur die westerse romantici met Kazachstan associëren, is vandaag grotendeels folklore. Het is interessant om volgen hoe Kazachstan zijn draai gaat vinden. Intussen is zo'n land natuurlijk een gemakkelijke pispaal voor Borat-toestanden.

Bruno De Cordier (De auteur is medewerker van de Conflict Research Group aan de Universiteit Gent.)


DS, 17-11-2006