PDA

Bekijk de volledige versie : Leraren in spe moeten zich specialiseren


Barst
8th November 2006, 02:50
Leraren in spe moeten zich specialiseren


Studenten aan pabo’s en andere lerarenopleidingen moeten voortaan al tijdens hun studie kiezen: voor jonge of oudere kinderen, voor vmbo of havo en vwo.


Dit is de kern van een kwaliteitsplan, dat de hogescholen gisteren hebben aangeboden aan minister Maria van der Hoeven van onderwijs. Studenten aan lerarenopleidingen zullen niet langer opgeleid worden voor het hele basisonderwijs of het hele voortgezet onderwijs. Door de vervroeging van de specialisering moet de kwaliteit van de opleidingen beter worden.

Minister Van der Hoeven (CDA) stemt in met het plan van de hogescholen, zegt zij in een interview met Trouw. „Onderwijs aan kinderen van vier of zes jaar is iets wezenlijk anders dan aan kinderen van acht tot twaalf. En werken op een havo of vwo is anders dan op een vmbo-school. Specialisatie komt de kwaliteit ten goede.”

Studenten aan lerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs kunnen zich straks verdiepen in het schoolvak dat ze gaan geven. Daarmee kunnen ze dan vooral op de havo en het vwo terecht. Maar ze kunnen er ook voor kiezen zich te specialiseren in vaardigheden die vooral in het vmbo en het mbo van pas zullen komen. Ook pabostudenten zullen worden verplicht zich te specialiseren, in jonge of juist oudere kinderen.

De hogescholen vinden vier jaar te kort om toekomstige leraren klaar te stomen. Toekomstige leraren kunnen zich beter grondig verdiepen in een déél van hun beroep dan alle aspecten van het beroep oppervlakkig te leren kennen.

Volgens de hogescholen is specialisatie de enige manier om de lerarenopleidingen op peil te brengen. Nu kunnen pabo-afgestudeerden niet altijd op hbo-niveau werken en afgestudeerde leraren in het voortgezet onderwijs zijn niet altijd geschikt voor het vmbo. „Dit voorstel levert alleen maar winst op”, zegt hogeschooldirecteur Jos Elbers, die het plan voorbereidde.



Trouw, 08-11-2006